Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης έχουν χειροτερέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι οι εντάσεις θα μειωθούν μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, σχολιάζει ρεπορτάζ του δικτύου CNBC.
«Οι διατλαντικοί δεσμοί έχουν σπάσει από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στον Λευκό Οίκο το 2017, με συγκρούσεις για το εμπόριο, την άμυνα και την τεχνολογία. Επιπλέον, οι μονομερείς αποφάσεις του αμερικανού προέδρου έχουν αναστατώσει πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως την έκκλησή του να κλείσει σύνορα με ευρωπαίους ταξιδιώτες μετά την πανδημία του κορονoϊού», αναφέρει το δίκτυο.
Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών ευελπιστούν ότι η παραπάνω κατάσταση θα αλλάξει μετά τις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, μία μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν διστάζει να εκφράσει τη στήριξή του στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.
«Θα είναι πιο συμβατικός» δηλώνει αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας -υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο πρακτορείο CNBC. Προσθέτει δε, με νόημα ότι «δεν θα περιμένουμε πλέον να δούμε τα προεδρικά tweets κάθε πρωί».
Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε τα εξής: «Εάν εκλεγεί εκ νέου ο Τραμπ, δεν πρόκειται να γίνει πιο φιλο-Ευρωπαίος. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, όπως θέλουμε εμείς να βελτιωθούν».
Υπενθυμίζεται, πως την εποχή των προέδρων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες συχνά - πυκνά υιοθετούσαν μια κοινή και συντονισμένη δράση για μια σειρά ζητημάτων.
«Για την Ευρώπη, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιστρέψουμε σε μια περισσότερο ήρεμη εξωτερική και εμπορική πολιτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ε.Ε. προτιμάει μια προεδρία Μπάιντεν» σημειώνει ο Χόλγκερ Σμιέντινγκ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Berenberg Bank.
Ωστόσο, ενδεχόμενη επικράτηση του υποψήφιου των Δημοκρατικών και παράλληλη νίκη σε αμφότερα σώματα του Κογκρέσου δεν σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή 180 μοιρών στις διατλαντικές σχέσεις. «Εάν ο Μπάιντεν εκλεγεί, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη την αμερικανική στάση, αλλά θα το καταστήσει πιο εύκολο» παραδέχθηκε ο Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του.
Η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους αναλυτές, υποστηρίζει ότι εφόσον επικρατήσει ο Μπάιντεν, θα αντιστραφεί η πολιτική της επιβολής δασμών προς την Κίνα και την Ευρώπη.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έρθει προς ικανοποίηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν επανειλημμένως καταστεί στόχος των αμερικανικών απειλών.
Πέραν του εμπορίου, όμως, σε άλλα εκκρεμή ζητήματα, ο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να τηρήσει μια εξίσου σκληρή στάση με τον Τραμπ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φορολογίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, μία κίνηση η οποία δεν έχει ενθουσιάσει τον Λευκό Οίκο.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν μία σύμμαχος χώρα για την Ευρώπη. Αλλά οι παρούσες συνθήκες καθιστούν αναγκαία την επιθετική υποστήριξη των δικών μας συμφερόντων» διαμηνύει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.