Δεσμεύτηκε για τα F-16 ο Μπάιντεν, αγκάθι παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας
AP
AP

Δεσμεύτηκε για τα F-16 ο Μπάιντεν, αγκάθι παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας

Διπλό μήνυμα, από τη μια ότι θα ασκήσει πιέσεις προς το Κογκρέσο για την πώληση των F-16, και από την άλλη ότι οι Αμερικανοί επιμένουν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, που αποτελούν κόκκινο πανί για την Άγκυρα, έστειλε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν.

Στην συνάντηση, για την οποία ο Ερντογάν δήλωσε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα των F-16 στο Κογκρέσο μετά την αναδίπλωση του Ερντογάν, για τα οποία ο ίδιος ναι μεν δήλωνε ότι δεν συνδέονται με την ένταξη της Σουηδίας, παρ' ότι γνώριζε πολύ καλά ότι δίχως την άρση του βέτο, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να εγκριθεί μια τέτοια συμφωνία.

Βήμα απαραίτητο για να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις των γερουσιαστών του ελληνοαμερικανικού λόμπι και του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι συνομιλεί ήδη με το Λευκό Οίκο για το θέμα και ότι θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει το βέτο του όσον αφορά την πώληση εφόσον στην σύμβαση συμπεριληφθούν όροι και προϋποθέσεις πως τα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.

Η δήλωση Μενέντεζ έγινε χθες και αφού ο Ερντογάν είχε συμφωνήσει να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Την προσπάθεια να καμφθούν οι πιέσεις έχει αναλάβει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είχε σχετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Στην ίδια γραμμή με τον Μενέντεζ και η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, που εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Στον αντίποδα των όσων υποσχέθηκε στον Ερντογάν για τα F-16, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν φέρεται να τον ικανοποίησε με όσα είπε γύρω από την τρομοκρατία και τις κουρδικές οργανώσεις, που αποτελούν για την Τουρκία κόκκινο πανί. Όταν ο Ερντογάν του έθεσε το θέμα των Κούρδων της Συρίας, δηλαδή του YPG, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην συμμαχία μαζί τους.

Το YPG είναι μόνιμο σημείο τριβής για την Τουρκία, ωστόσο οι Αμερικανοί, παρ' ότι τους έχουν αδειάσει πολλές φορές στο παρελθόν, πλέον τους θεωρούν τον πιστό τους σύμμαχο στην Βορειανατολική Συρία και παρά τις πιέσεις της Άγκυρας συνεχίζουν να τους στηρίζουν στρατιωτικά και να συνεργάζονται μαζί τους. Τον Απρίλιο του 2022 πάντως και ενώ η παγκόσμια κοινότητα ήταν στραμμένη στην Ουκρανία και στη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, η Τουρκία του Ερντογάν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και με τις πλάτες της Ρωσίας αλλά και την ανοχή των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση εντός του Ιρακινού εδάφους αλλά και στη Βορειανατολική Συρία με στόχο την εξόντωση των Κούρδων, αλλά και την επέκταση της επιρροής και στρατιωτικής παρουσίας σε ξένα εδάφη.

Στόχος της, να κεφαλαιοποιήσει τη «θετική» εικόνα που είχε δημιουργήσει στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, αναλαμβάνοντας αμφιλεγόμενες μεσολαβητικές προσπάθειες και αποφεύγοντας τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Επισήμως ο στόχος της Άγκυρας ήταν οι βάσεις του PKK στο ιρακινό Κουρδιστάν, ωστόσο στην πραγματικότητα η επίθεση επεδίωκε την εξόντωση των μαχητών του YPG στη Συρία οι οποίοι μάλιστα αποτελούν τον κορμό του SDF το οποίο επισήμως αποτελεί τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Β. Συρία.

Τότε, το SDF είχε καταγγείλει ότι η επίθεση γίνεται με τη σιωπηρή ανοχή των εγγυητριών της συμφωνίας εκεχειρίας, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, αλλά και την Ρωσία, δεδομένου ότι καμία κίνηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος και μάλιστα τέτοιας έκτασης, δεν θα μπορούσε  να γίνει χωρίς την έγκριση της Ρωσίας.