Την άποψη ότι μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο Κυπριακό στην Ευρώπη, που θα μας ταλαιπωρεί για δεκαετίες, με την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, οι Ρώσοι θέλουν να ελέγχουν τις περιοχές που κατοικούνται από ρωσόφωνους και από την άλλη θέλουν να αποκόψουν την Ουκρανία από το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική οικονομία κερδίζει από το εμπόριο αυτό 6 δισ.
«Η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας σταματά στη Χερσώνα, διότι στην Οδησσό υπάρχει ένα άλλο πληθυσμιακό καθεστώς από ό,τι υπάρχει στο Ντονέσκ και το Λουχάνσκ» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι πρόκειται να κάνουν οι Ρώσοι. Αν δηλαδή είναι αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν την Οδησσό ή εάν θέλουν να κρατήσουν το παραλιακό μέτωπο για να ελέγχουν πλήρως τη Μαύρη Θάλασσα σε σχέση με την Ουκρανία.
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανή μια επέκταση του πολέμου προς τη Μολδαβία, απάντησε ότι με τις συνθήκες που επικρατούν, το να περάσει τα ουκρανικά σύνορα προς τη Μολδαβία θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για τη Ρωσία σε κάθε επίπεδο, καθώς τότε θα μιλάμε για έναν γενικευμένο πόλεμο και όχι απλώς για μια παρέμβαση. «Παρ' όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό» όπως είπε.
Για τον στενό κλοιό που υπάρχει εξ αρχής στο Κίεβο τόνισε ότι έχουμε δει μια ρωσική τακτική στη Μέση Ανατολή που φαίνεται ότι ακολουθείται και εδώ. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αποκλεισμός πόλεων ώστε να μην υπάρχει αντίσταση, ενώ την ίδια στιγμή χτυπούν και αμάχους κι αυτό για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πόλη» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Ο κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πάρουν χρόνο, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να έχουμε ένα μεγάλο κύμα επίθεσης, κάποια στιγμή, όταν αναγκαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να αποχωρήσει από τις μεγάλες πόλεις, γιατί αυτό που εμποδίζει τον ρωσικό στρατό είναι το αντάρτικο των πόλεων. Προχωρούν με τη λογική του αποκλεισμού».