Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια δεύτερη σύνοδο για να συζητήσει την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια την Τετάρτη, αλλά αυτή τη φορά έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Καναδά, δήλωσαν διπλωματικές πηγές την Τρίτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δύο διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες στο Reuters.
Ωστόσο, το Ελιζέ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο του Παρισιού τη Δευτέρα συμμετείχαν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Βρετανία, Δανία (που εκπροσωπούσε τις χώρες της Βαλτικής), ΕΕ δια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και το ΝΑΤΟ δια του Γενικού Γραμματέα.
Κυρ. Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή και όχι με επιλεκτικά φορμάτ ηγετών
Την ίδια ώρα, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που έγινε το πρωί της Τρίτης (18/02), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει στα βασικά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε επίσης, την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν σύντομα. Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά φορμάτ συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησαν πολλοί ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι παρ' όλο που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο στο Παρίσι: Μόνο Βρετανία και Σουηδία στέλνουν στρατό στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/02), η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για την Ουκρανία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Σύμφωνα με και με τις δηλώσεις, έπειτα από τη λήξη της Συνόδου, την οποία συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε διάσταση απόψεων αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Βρετανία και η Σουηδία φάνηκαν πρόθυμες να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «εάν χρειαστεί», ενώ η Γερμανία και η Πολωνία εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η Δανία, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική, δεν απέκλεισε την πιθανότητα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να υιοθετούν παρόμοια στάση.
«Στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη μεταφέρει το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας που της αναλογεί στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη», αναφέρει η κοινή δήλωση Φον ντερ Λάιεν και Κόστα.