Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς ο κυβερνών συνασπισμός του οποίου ηγείται έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Όπως συνηθίζεται μετά από έναν εκλογικό αγώνα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της, ωστόσο ο Μακρόν την απέρριψε.
Ο Μακρόν κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών συναντήθηκε με τους ηγέτες των δεξιών κομμάτων, καθώς και με τους επικεφαλής των κομμάτων των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών. Σε μια σπάνια κίνηση μάλιστα, προσκάλεσε τα Ηλύσια και την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν.
Κίνδυνος πολιτικής παράλυσης
Η δεύτερη θητεία του Γάλλου προέδρου κινδυνεύει να βυθιστεί σε κρίση μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή της.
Το φάσμα πολιτικής παράλυσης μετά την ανατρεπτική εκλογική επίδοση της Ακροδεξιάς υπό τη Λεπέν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επόμενη ημέρα της ηγεσίας του Μακρόν στην Ευρώπη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος διεκδικεί να διατηρήσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το προεδρικό γραφείο ανέφερε ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που κατηγορήθηκε από αναλυτές ότι ηγήθηκε μιας άτονης εκστρατείας, πρότεινε την παραίτησή της στον Μακρόν, αλλά ο πρόεδρος την απέρριψε.
Ο Μακρόν ξεκίνησε τις συζητήσεις της Τρίτης μιλώντας με τον Κριστιάν Ζακόμπ, τον επικεφαλής των παραδοσιακών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών (LR), ενός κόμματος που βρίσκεται σε παρακμή τους τελευταίους μήνες, αλλά που τώρα θα ήταν το κλειδί για να δώσει στον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία.
«Όχι» Ρεπουμπλικάνων σε συνασπισμό, «ναι» σε συνεργασία
Οι επιλογές που έχει ο Μακρόν κυμαίνονται από την επιδίωξη να σχηματίσει νέα συμμαχία συνασπισμού, τη θέσπιση νομοθεσίας που βασίζεται σε ad hoc συμφωνίες ή ακόμη και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Μια συμμαχία με το LR, που έχει εκλέξει 61 βουλευτές θα ήταν ιδανική, αλλά μετά από ωριαία συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ζακόμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο.
«Δεν πρόκειται να προδώσουμε αυτούς που έδειξαν πίστη σε εμάς. Αυτοί που μας ψήφισαν δεν το έκαναν για να μπούμε απερίσκεπτα σε παλιό συνασπισμό», δήλωσε ο Ζακόμπ. Ακόμα και έτσι πάντως, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα είναι «υπεύθυνο» και δεν θα «μπλοκάρει τους θεσμούς», φαινομενικά ανοίγοντας την πόρτα της συνεργασίας.
Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ, μέλη της αριστερής συμμαχίας NUPES (Νέα Οικολογική και Κοινωνική Πολιτική Ένωση), συναντήθηκαν επίσης με τον Μακρόν, αν και ο επίσης Αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ηγείται του NUPES, δεν είναι προγραμματισμένο προγραμματιστεί να προσέλθει στο προεδρικό μέγαρο.
«Συμφιλιωτικοί» οι Σοσιαλιστές
Ο Φορ υιοθέτησε πιο συμφιλιωτική στάση μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει με την κυβέρνηση εφόσον εκείνη λάβει μέτρα για το βασικό ζήτημα της αγοραστικής δύναμης.
Στόχος είναι να «χτιστούν λύσεις που θα υπηρετήσουν τους Γάλλους» σε μια εποχή που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» σε σχέση με εκείνη της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε προεδρικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το γαλλικό δίκτυο France24.
Το εκλογικό πλήγμα
Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων γίνονται δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων χωριστά και διαδοχικά. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών επέφερε σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο και στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, αφήνοντας το στρατόπεδό του αντιμέτωπο με την προοπτική πολιτικού αδιεξόδου.
Ενώ ο συνασπισμός του Μακρόν Ensemble (Μαζί) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές της Κυριακής, έχασε δεκάδες έδρες και δεν κατάφερε να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβανε τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Μελανσόν και η Λεπέν σημείωσαν μεγάλα κέρδη, και αναδείχθηκαν στους «μεγάλους παίκτες» στο νέο κοινοβούλιο.
Η άνοδος της αντιπολίτευσης
Η αριστερή εφημερίδα Liberation χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «χαστούκι στο πρόσωπο» για τον Μακρόν, ενώ η συντηρητική Figaro έκανε λόγο για «ακυβέρνητη Γαλλία».
Η συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν κέρδισε 245 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για πλειοψηφία, σε μια ψηφοφορία χαμηλής συμμετοχής που οδήγησε το ποσοστό αποχής στο 53,77%.
Κέρδη για το NUPES
Ο Μακρόν συναντήθηκε τη Δευτέρα με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και δύο κορυφαίους συμμάχους του, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού.
Οι εκλογές ανέδειξαν το NUPES κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης μαζί με τους συμμάχους του με 137 έδρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Μελανσόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «αρκετά απογοητευτικά» και πρότεινε τη Δευτέρα να γίνει το NUPES μόνιμο μπλοκ της Αριστεράς. Πρόσθεσε ότι δεν θα επρόκειτο για πλήρη συγχώνευση αλλά απλώς για αποτελεσματική «εναλλακτική» δύναμη στο κοινοβούλιο, αν και η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού.
Το μήνυμα της Λεπέν
Εν τω μεταξύ, η Ακροδεξιά υπό τη Λεπέν σημείωσε την καλύτερη κοινοβουλευτική επίδοση στην ιστορία της και αναδείχθηκε στο ισχυρότερο ενιαίο κόμμα της αντιπολίτευσης με 89 έδρες, έναντι οκτώ στο απερχόμενο κοινοβούλιο.
Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα απαιτήσει να προεδρεύσει της ισχυρής επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης, όπως συμβαίνει παραδοσιακά με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Η χώρα δεν είναι ακυβέρνητη, αλλά δεν πρόκειται να κυβερνηθεί όπως ήθελε ο Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Πρόταση μομφής
Ο Μελανσόν ανήγγειλε ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της Μπορν στις αρχές Ιουλίου, όταν πρόκειται να παρουσιάσει τις πολιτικές της προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Μακρόν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αρκετοί από τους κορυφαίους συνεργάτες του έχασαν τις έδρες τους. Οι υπουργοί υγείας και περιβάλλοντος «ξυλοκοπήθηκαν» εκλογικά και κατά παράδοση θα πρέπει να παραιτηθούν, όπως και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μακρόν.
Το αποτέλεσμα αμαύρωσε τη νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, όταν νίκησε τη Λεπέν, και έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που κέρδισε δεύτερη θητεία μετά από πάνω από δύο δεκαετίες.
Στον «αέρα» οι μεταρρυθμίσεις
Ο Μακρόν ήλπιζε η δεύτερη θητεία του να σηματοδοτηθεί από το φιλόδοξο πρόγραμμα φορολογικών περικοπών, μεταρρύθμιση της πρόνοιας και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Όλα αυτά είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. Από τις λίγες θετικές για τον Γάλλο πρόεδρο εξελίξεις, το ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον και ο υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών Στανισλάς Γκερινί – και οι δύο νέοι «πυλώνες» του κόμματός του – κέρδισαν τις σκληρές μάχες για τις βουλευτικές τους έδρες.