Δίχως να συμφωνήσουν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας. Αυτό γιατί οι χώρες που είχαν διαφωνίες δεν υπαναχώρησαν και αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουν τις επίσημες προτάσεις της τελευταίας.
Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να δώσουν κάποια έγκριση ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.
Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε το προσχέδιο. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας φέρεται να κατέληξαν ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις της τελευταίας.
Οι τέσσερις δέσμες μέτρων
Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.
Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. « Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές", αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.
Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.
«Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση που θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών όλου του φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ένας από τους διπλωμάτες σύμφωνα με τον Guardian.
«Αν επιβληθούν περιορισμοί στις τιμές αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό προφανώς θα οδηγούσε σε άμεση διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο.
Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι 15 κράτη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ ενός γενικευμένου πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι το πλαφόν του LNG στην Ευρώπη μπορεί να διακινδυνεύσει τον εφοδιασμό σε άλλες αγορές, στερώντας από την Ευρώπη τα απαραίτητα καύσιμα.
«Πρέπει να φροντίσουμε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT τονίζουν ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα απαιτούσε ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη διότι θα αντιμετωπιζόταν ως κύρωση ολόκληρης της Ε.Ε., ενώ ένα ενιαίο πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές θα περνούσε ακόμη και με ειδική πλειοψηφία.
Ορισμένοι υπουργοί, αναφέρει το Bloomberg υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν τη φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ