Διάγγελμα Νετανιάχου: Η διάρκεια της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από τον Λίβανο - Επικεντρωνόμαστε στην ιρανική απειλή
(Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)
(Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)

Διάγγελμα Νετανιάχου: Η διάρκεια της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από τον Λίβανο - Επικεντρωνόμαστε στην ιρανική απειλή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο εκεχειρίας με τον Λίβανο, ξεκαθάρισε ότι η διάρκεια της εκεχειρίας «εξαρτάται από το τι θα συμβεί στο Λίβανο».

«Αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει την εκεχειρία, αν επανεξοπλιστεί και επιτεθεί, τότε το Ισραήλ θα αντιδράσει πολύ δυναμικά», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε πως πλέον «θα επικεντρωθούμε στην ιρανική απειλή», ενώ σημείωσε ότι με την εκεχειρία «θα απομονωθεί η Χαμάς».

Να σημειωθεί ότι μετά τις 11 το βράδυ το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας ενέκρινε απόψε την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ρύθμιση κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, με πλειοψηφία 10 υπουργών έναντι μιας διαφωνίας. Το Ισραήλ εκτιμά τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία και διατηρεί το δικαίωμά του να ενεργεί εναντίον οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλειά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοναδικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που καταψήφισε τη συμφωνία ήταν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος νωρίτερα, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως «ιστορικό λάθος», αλλά δεν είπε ότι το κόμμα του θα παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι τρεις λόγοι για την εκεχειρία

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει την εκεχειρία, αν επανεξοπλιστεί και επιτεθεί, τότε το Ισραήλ θα αντιδράσει «πολύ δυναμικά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Λέει ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Ισραήλ μπορεί να επικεντρωθεί στην «ιρανική απειλή».

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να «ανανεώσει» και να «επανεξοπλίσει» τα στρατεύματά του, ανέφερε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μυστικό» ότι υπήρξαν «μεγάλες καθυστερήσεις» στην προμήθεια όπλων.

Σύντομα, συνέχισε, «θα εξοπλιστούμε με εξελιγμένα όπλα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και θα μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να ολοκληρώσουμε τις αποστολές μας».

Ο τρίτος λόγος, συμπλήρωσε, είναι η απομόνωση της Χαμάς. «Η Χαμάς υπολόγιζε ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμούσε μαζί και μόλις η Χεζμπολάχ εξαλειφθεί, η Χαμάς θα μείνει μόνη της», επισήμανε.

«Η πίεσή μας στη Χαμάς θα γίνει ισχυρότερη και αυτό θα μας βοηθήσει ... στην επιστροφή των ομήρων μας», κατέληξε.

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής»

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν - το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ - να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ είναι σε «συνεννόηση» με τις ΗΠΑ και ότι θα διατηρήσει την «πλήρη ελευθερία του να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί».

«Αν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, αν οπλιστεί και ξαναχτίσει υποδομές κοντά στα σύνορα - θα επιτεθούμε. Αν εκτοξεύσει πυραύλους, αν σκάψει μεγάλες σήραγγες - θα επιτεθούμε», ξεκαθάρισε.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «ο Άσαντ στη Συρία παίζει με τη φωτιά», ενώ πρόσθεσε πως «γυρίσαμε τη Χεζμπολάχ δεκαετίες πίσω».

Τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θα «εγγυηθεί» ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον «απειλή». «Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτύχουμε όλους [τους στόχους μας]», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα παρουσιάσω το περίγραμμα της εκεχειρίας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν ο Λίβανος παραβιάσει την εκεχειρία, θα χτυπήσουμε», συμπλήρωσε.

«Καταστρέψαμε τους περισσότερους πυραύλους και ρουκέτες. Σκοτώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες και καταστρέψαμε την υπόγεια και τρομοκρατική υποδομή κοντά στα σύνορά μας», ανέφερε ακόμα, σημειώνοντας ότι όλα αυτά «ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία» μόλις πριν από τρεις μήνες, αλλά «τα καταφέραμε».

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι είναι «αποφασισμένος» να κρατήσει τους στρατιώτες του Ισραήλ ζωντανούς και ασφαλείς. «Γι' αυτό απόψε, θα φέρω ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Νετανιάχου, «η συμφωνία επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να ανανεώσει» και να επανεξοπλίσει τα στρατεύματά του», προσθέτοντας ότι «δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια όπλων».

«Σύντομα, θα εξοπλιστούμε με εξελιγμένα όπλα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και θα μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να ολοκληρώσουμε τις αποστολές μας», συνέχισε.

Ένας άλλος λόγος για την εκεχειρία, είναι η απομόνωση της Χαμάς. «Η Χαμάς υπολόγιζε ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμούσε μαζί και μόλις η Χεζμπολάχ εξαλειφθεί, η Χαμάς θα μείνει μόνη της», είπε.

«Η πίεσή μας στη Χαμάς θα γίνει ισχυρότερη και αυτό θα μας βοηθήσει ... στην επιστροφή των ομήρων μας», τόνισε.

Τι προβλέπει η εκεχειρία

Η συμφωνία απαιτεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο και από το στρατό του Λιβάνου να αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή - η οποία αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ - μέσα σε διάστημα 60 ημερών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Χεζμπολάχ θα τερματίσει την ένοπλη παρουσία της κατά μήκος των συνόρων νότια του ποταμού Λιτάνι.

Το Ισραήλ ζητάει αποτελεσματική εφαρμογή από τον ΟΗΕ μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας με το Λίβανο και θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε παραβίαση, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς.

«Οποιοδήποτε σπίτι στο νότιο Λίβανο ξανακτισθεί και χρησιμοποιηθεί ως τρομοκρατική βάση θα καταστραφεί, κάθε εξοπλισμός και ανασύνταξη τρομοκρατών θα πληγεί, κάθε απόπειρα λαθραίας διακίνησης όπλων θα αποτραπεί και οποιαδήποτε απειλή για τις δυνάμεις μας ή για τους ισραηλινούς πολίτες θα καταστρέφεται αμέσως», τόνισε ο Κατς.

Η συμφωνία με το Λίβανο θα διατηρήσει την ελευθερία του Ισραήλ να επιχειρεί εκεί αμυνόμενο για να εξαλείψει απειλές από τη Χεζμπολάχ και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισράηλ, δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ.

Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, όπου ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σαάμπ δήλωσε τη Δευτέρα (25/11), στο Reuters ότι δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για να αρχίσει η εφαρμογή της - εκτός αν ο Νετανιάχου αλλάξει γνώμη.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως θα συμφωνηθεί την Τρίτη (26/11) μια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο λιβανικός στρατός είναι έτοιμος να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα.