Στη δίνη κατασκοπευτικού σκανδάλου βρίσκονται οι ΗΠΑ με δεκάδες φερόμενα ως απόρρητα έγγραφα να έχουν διαρρεύσει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το BBC, τα συγκεκριμένα έγγραφα συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και δεκάδες στρατιωτικά ακρωνύμια, ενώ κάποια από αυτά φέρουν την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και προσφέρουν λεπτομερή εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πληροφορίες για την Κίνα αλλά και συμμάχους των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για αυθεντικά έγγραφα, τη στιγμή που άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο κάνουν λόγο για επιχείρηση «παραπληροφόρησης».
Ακολουθούν κάποια από τα βασικά ευρήματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο.
Δυτικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην Ουκρανία
Σύμφωνα, πάντα, με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ένα έγγραφο, με ημερομηνία 23 Μαρτίου, αναφέρεται στην παρουσία μικρού αριθμού δυτικών ειδικών δυνάμεων που επιχειρούν εντός της Ουκρανίας, χωρίς να προσδιορίζει τις δραστηριότητες ή τη θέση τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη (50), ακολουθούμενο από τη Λετονία (17), τη Γαλλία (15), τις ΗΠΑ (14) και τις Κάτω Χώρες (1).
Οι δυτικές κυβερνήσεις συνήθως αποφεύγουν να σχολιάζουν τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, ωστόσο, οι πληροφορίες είναι πιθανό να αξιοποιηθούν από τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει ότι στον πόλεμο δεν αντιμετωπίζει μόνο την Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ.
Άλλα έγγραφα αναφέρουν πότε θα είναι έτοιμες δώδεκα νέες ουκρανικές ταξιαρχίες -που προετοιμάζονται για μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός εβδομάδων. Απαριθμούν, με λεπτομέρειες, τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυροβόλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, έγγραφο από τις αρχές Φεβρουαρίου εκφράζει επιφυλάξεις για τις πιθανότητες επιτυχίας της Ουκρανίας στην επικείμενη αντεπίθεσή της, λέγοντας ότι τα προβλήματα ως προς την ανάπτυξη και τη διατήρηση επαρκών δυνάμεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μέτρια εδαφικά κέρδη».
Αναλύονται επίσης οι δυσκολίες της Ουκρανίας για τη διατήρηση της ζωτικής σημασίας αεράμυνάς της, με προειδοποιήσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι το Κίεβο μπορεί να ξεμείνει από κρίσιμους πυραύλους.
Παρατίθενται επίσης αριθμοί απωλειών με αναφορές σε 223.000 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και 131.000 Ουκρανούς.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις διαρροές, υπονοώντας ότι μπορεί να αποτελούν ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Υπάρχουν όμως και σημάδια απογοήτευσης και θυμού.
Ο προεδρικός σύμβουλος, ο Μικαήλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter: «Χρειαζόμαστε λιγότερη ενασχόληση με "διαρροές" και περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να τερματίσουμε σωστά τον πόλεμο».
Η Αίγυπτος σχεδίαζε να προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία
Η Washington Post απέκτησε πρόσβαση σε άλλο έγγραφο από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπου η Αίγυπτος φέρεται να σχεδίαζε να κατασκευάσει 40.000 πυραύλους για τη Ρωσία μυστικά.
Η Post αναφέρει ότι ο πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε τους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή «για να αποφύγουν προβλήματα με τη Δύση».
Αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι «θα διέταζε τους ανθρώπους του να δουλεύουν εκ περιτροπής αν χρειαζόταν, επειδή ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η Αίγυπτος για να ξεπληρώσει τη Ρωσία για απροσδιόριστη βοήθεια νωρίτερα». Δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται η προηγούμενη βοήθεια.
Τον Ιανουάριο, το Reuters ανέφερε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις αιγυπτιακές εισαγωγές σιταριού είχε αυξηθεί το 2022, μία αύξηση που θα μπορούσε να δώσει πιθανή εξήγηση.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Αίγυπτος προχώρησε στην πώληση των πυραύλων στη Ρωσία. Δεν είναι γνωστό αν αυτό ήταν αποτέλεσμα άμεσης προειδοποίησης από την Ουάσινγκτον. Αλλά η Αίγυπτος είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, ύψους περίπου 1 δισ. δολ. ετησίως, γεγονός που διασφαλίζει στην αμερικανική κυβέρνηση σημαντική επιρροή.
Ανώνυμος αξιωματούχος που αναφέρθηκε σε αιγυπτιακά ειδησεογραφικά δίκτυα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του εγγράφου ως «εντελώς αβάσιμο» και δήλωσε ότι το Κάιρο δεν πήρε θέση στον πόλεμο.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως «ακόμα μία φάρσα».
Η Νότια Κορέα διχασμένη για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία
Απόρρητο έγγραφο, το οποίο επικαλείται το BBC, αποκαλύπτει ότι η Νότια Κορέα ήταν διχασμένη σχετικά με την πώληση όπλων για χρήση στην Ουκρανία.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς συζήτηση μεταξύ συμβούλων εθνικής ασφάλειας.
Εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην πίεση των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία και την πολιτική τους να μην εξοπλίζουν χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Ένας από τους συμβούλους προτείνει να σταλούν τα βλήματα στην Πολωνία αντί για την Ουκρανία, για να μην φανεί ότι υποχώρησαν στις ΗΠΑ.
Η Σεούλ ήταν απρόθυμη να εξοπλίσει την Ουκρανία, φοβούμενη ότι θα ερχόταν σε ρήξη με τη Ρωσία.
Η διαρροή προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια στη Σεούλ, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να διερωτώνται πώς οι ΗΠΑ μπόρεσαν να υποκλέψουν μια τόσο υψηλού επιπέδου συνομιλία.
Η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές υπερηχητικών όπλων
Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι το Πεκίνο δοκίμασε έναν από τους πειραματικούς του πυραύλους - το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης DF-27 - στις 25 Φεβρουαρίου.
Ο πύραυλος πέταξε για 12 λεπτά σε απόσταση 2.100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Η Post αναφέρει ότι ο πειραματικός πύραυλος είχε «υψηλή πιθανότητα» να διαπεράσει τα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ.
Η ανάλυση περιλάμβανε επίσης λεπτομέρειες για νέο κινεζικό πολεμικό πλοίο και εκτόξευση πυραύλου τον Μάρτιο που θα ενίσχυε τις δυνατότητες χαρτογράφησης της Κίνας.