Κύμα έντονων αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταδίκη σε δεκαετή φυλάκιση στη Λευκορωσία, του νομπελίστα Άλες Μπιαλιάτσκι. Δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρίνοντας τον νομπελίστα ένοχο για χρηματοδότηση διαδηλώσεων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα χαρακτηρίζει φρικτή την ετυμηγορία. Η Γερμανία κάνει λόγο για φάρσα και αίσχος. Η ΕΕ μιλά για απάτη. Η διεθνής κατακραυγή επικεντρώνεται στο καθεστώς Λουκασένκο, που, όπως φαίνεται, δεν ανέχεται την ελευθερία της έκφρασης.
Ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπαλιάτσκι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο στη γενέτειρά του Λευκορωσία. Ο 60χρονος Μπιαλιάτσκι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ τον Οκτώβριο για το έργο του στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε μια χώρα την οποία ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, πιστός σύμμαχος της Ρωσίας, κυβερνά με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν 30 χρόνια, φυλακίζοντας βίαια τους αντιπάλους του ή αναγκάζοντάς τους να φύγουν.
Πλάνα από το δικαστήριο του Μινσκ έδειχναν τον Μπαλιάτσκι, ο οποίος είναι συνιδρυτής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη), να δείχνει σκυθρωπός, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες, καθώς ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του παρακολουθούσαν τη διαδικασία από ένα κλουβί της αίθουσας.
Vitaly Pivovarchyk/BelTA Pool Photo via AP
Ο Μπαλιάτσκι ο οποίος συνελήφθη το 2021 καθώς και τρεις συγκατηγορούμενοί του, κατηγορήθηκαν για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και λαθρεμπόριο χρημάτων. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο επέβαλε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε όλους τους κατηγορούμενους. Ο Μπαλιάτσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι είχαν πολιτικά κίνητρα.
Η αυτοεξόριστη Λευκορωσίδα ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Γκεοργκίεφνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι ο νομπελίστας και οι άλλοι τρεις ακτιβιστές είχαν καταδικαστεί άδικα, χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου «αποτρόπαια».
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτή την επαίσχυντη αδικία και να τους απελευθερώσουμε», ανέφερε στο Twitter.
Nobel Peace Prize laureate Ales Bialiatski has been sentenced to 10 yrs in prison, Valiantsin Stefanovic to 9 yrs & Uladzimir Labkovich to 7 yrs in the regime's fake trial against human rights defenders. We must do everything to fight against this shameful injustice & free them. pic.twitter.com/r2y68QIjrO
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) March 3, 2023
Οι άλλοι τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν ήταν ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια, ο Βλαντιμίρ Λάμπκοβιτς, σε επτά χρόνια, και ο Ντμίτρι Σολοβιόφ, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην του σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.
«Αθλιότητα»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι οι άνδρες υποβλήθηκαν σε ψευδείς δίκες σε μια προσπάθεια να τους φιμώσουν, μια τακτική που, όπως είπε, θα αποτύχει. «Ο Λουκασένκο δεν θα τα καταφέρει. Η έκκλησή τους για ελευθερία είναι δυνατή, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα», ανέφερε ο Μπορέλ σε δήλωσή του.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε τη δίκη «φάρσα». «Το καθεστώς του Μινσκ πολεμά την κοινωνία των πολιτών με βία και φυλακίσεις. Αυτό είναι μια ντροπή καθημερινά, όσο και η υποστήριξη του Λουκασένκο στον πόλεμο του Πούτιν (στην Ουκρανία). Απαιτούμε τον τερματισμό των πολιτικών διώξεων και την απελευθέρωση για πάνω από 1.400 πολιτικούς κρατούμενους», έγραψε στο Twitter.
Mit Gewalt und Gefängnis bekämpft das Minsker Regime die Zivilgesellschaft. Das ist genauso eine tägliche Schande wie Lukaschenkos Unterstützung von Putins Krieg. Wir fordern das Ende der politischen Verfolgung und Freiheit für die über 1.400 politischen Gefangenen. 2/2
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) March 3, 2023
«Τραγωδία» με πολιτικά κίνητρα χαρακτήρισε την καταδίκη του Μπαλιάτσκι η επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις-Άντερσεν. Μιλώντας σε συνέντευξή της στο Όσλο, είπε: «Η υπόθεση, η ετυμηγορία εναντίον του, είναι μια τραγωδία για τον ίδιο προσωπικά. Αλλά δείχνει επίσης ότι το καθεστώς στη Λευκορωσία δεν ανέχεται την ελευθερία της έκφρασης και της αντιπολίτευσης».
Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε σε ενημέρωση στη Γενεύη ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για «την έλλειψη δίκαιων διαδικασιών και πρόσβασης σε ανεξάρτητη δικαιοσύνη στη Λευκορωσία». Αυτό, είπε, θέτει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κίνδυνο ποινικής δίωξης για τις νόμιμες δραστηριότητές τους. Στο τέλος του 2022, υπήρχαν τουλάχιστον 1.446 άτομα -μεταξύ των οποίων 10 παιδιά- που κρατούνταν, είχαν αντιμετωπίσει ή εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, δήλωσε η ίδια, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Διαδηλώσεις και φυλακίσεις
Ο Μπιαλιάτσκι, ο οποίος ήταν επίσης αντιφρονούντας της σοβιετικής εποχής, ήταν ένας από τους πιο επιφανείς από τους εκατοντάδες Λευκορώσους που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2020 και συνεχίστηκαν το 2021. Η Viasna, η οργάνωση που συνίδρυσε, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην παροχή νομικής και οικονομικής βοήθειας στους φυλακισμένους.
Οι μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα μετά την ανακήρυξη του Λουκασένκο ως νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020, αποτέλεσμα για το οποίο η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες έκαναν λόγο για νοθεία.
Διαβάστε ακόμα:
Λευκορωσία: Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση