Ο διευθυντής του Μνημείου του Άουσβιτς συνέκρινε σήμερα τους θανάτους των ανθρώπων στην Ουκρανία με τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την 78η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού γερμανικού στρατοπέδου θανάτου από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Το Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου συντηρεί το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς που δημιουργήθηκε σε πολωνικό έδαφος από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι, χάθηκαν στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου ή από πείνα, κρύο και ασθένειες.
"Παρόμοια αρρωστημένη μεγαλομανία, παρόμοια λαγνεία για εξουσία, και παρόμοιοι ηχηροί μύθοι για μοναδικότητα, μεγαλείο, πρωτοκαθεδρία ... μόνο που γράφτηκαν στα ρωσικά. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, και πάλι", δήλωσε ο Piotr Cywinski σε ομιλία του σε ακροατήριο που περιλάμβανε επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
"Η συνοικία Βόλα στη Βαρσοβία, η Ζαμοζτσίζνα, το Οραντούρ και το Λίντιτσε σήμερα ονομάζονται Μπούχα, Ίρπιν, Χοστόμελ, Μαριούπολη και Ντόνετσκ", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μέρη όπου έγιναν μαζικές δολοφονίες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σε τοποθεσίες όπου η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για τη διάπραξη θηριωδιών.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης της Παρασκευής, επιζώντες του Ολοκαυτώματος που φορούσαν καπέλα και κασκόλ με τις μπλε και λευκές ρίγες των στολών των στρατοπέδων άφησαν κεριά στα ερείπια ενός θαλάμου αερίων.
Η Ρωσία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή της στο Telegram την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και δήλωσε ότι "η μνήμη των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και των σοβιετικών ηρώων-ελευθερωτών δεν μπορεί να σβηστεί".