Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία προκειμένου να κλητευθούν μάρτυρες στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Λαμάρ Αλεξάντερ ότι θα καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση.
Η απόφαση του Γερουσιαστή από το Τενεσί, καθιστά αδύνατη σχεδόν την προσπάθεια των Δημοκρατικών να κλητευθεί ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον μετά τη διαρροή του χειρογράφου του, το οποίο έφεραν στο φως οι «New York Times» και το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όντως ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Αλεξάντερ δήλωσε μεταξύ άλλων «Δεν ήταν σωστό ο πρόεδρος να ζητήσει από έναν ξένο ηγέτη να διερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, όμως δεν μπορεί να αποφασίσει το Κογκρέσο για την τύχη του αλλά ο λαός των ΗΠΑ».
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία δήλωσε πως είναι πιθανό η δίκη να τερματιστεί αύριο, χωρίς οι Δημοκρατικοί να έχουν επιτύχει τον στόχο της κλήτευσης μαρτύρων.
Οι Δημοκρατικοί που έχουν τη μειοψηφία στη Γερουσία είχαν ελπίδες για την κλήτευση μαρτύρων μόνο αν τέσσερις ή περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές υπερψήφιζαν μια τέτοια πρόταση. Σημειώνεται ότι στο σώμα αυτό οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν αριθμητική υπεροπλία με 53 Γερουσιαστές έναντι 47 των Δημοκρατικών.
Η άρνηση του Αλεξάντερ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «The Hill» σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, η ψηφοφορία επί μιας πρότασης κλήτευσης μαρτύρων θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ισοπαλία 50-50, καθώς μόνο τρεις Γερουσιαστές από την Ρεπουμπλικανική πλευρά φαίνονται θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμα και έτσι όμως απαιτείται ψήφος από τον Ανώτατο Δικαστή Ρόμπερτς, κάτι που αμφότερες πλευρές θέλουν να αποφύγουν ώστε να μην πολιτικοποιηθεί ο ρόλος του.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε δηλώσει εξ αρχής ότι στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να τελειώσει η δίκη με συνοπτικές διαδικασίες έως την Κατάσταση της Ένωσης, στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπορεί να κοιτάξει μπροστά και να απεθυνθεί στους Αμερικανούς για το το σκοπεύει να κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί από το αξίωμά του είναι απαραίτητη η ψήφος των δύο τρίτων της Γερουσίας, την οποία ωστόσο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.