Απάντηση στις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που κάλεσε την Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη Μέση Ανατολή, αλλιώς «θα έρθει φωτιά να σας κάψει», έδωσαν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα».
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι επίσης πως «κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».
Νωρίτερα, στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούνται ως βάσεις για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, καλώντας τις δύο χώρες να μείνουν μακριά από την περιοχή, «αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει», προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σχολιάζοντας τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της μεγαλονήσου.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Haber Turk, ο Φιντάν υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος «έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας» και ότι «πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης» είπε και πρόσθεσε πως «τη στιγμή που ο Λίβανος έρχεται στο προσκήνιο, οι παράγοντες στον Λίβανο απειλούν την "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" (σ.σ. όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία), είπε και πρόσθεσε ότι «αυτοί λειτουργούν ως προάγγελοι»
«Για το θέμα της Κύπρου, προειδοποιούσαμε από την αρχή τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς παράγοντες, ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Αυτό το μέρος έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων… Μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Δηλαδή πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα.
Όταν θέσαμε το θέμα στην ατζέντα, ανακήρυξαν αίφνης αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση», υποστήριξε ο Χακάν Φιντάν.
Turkish FM Hakan Fidan says ongoing Israeli onslaught on Gaza poses bigger threat to region as he urges Greek-administered Cyprus to avoid becoming base to support Israeli missions pic.twitter.com/JOZy1IvbhC
— TRT World Now (@TRTWorldNow) June 24, 2024
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι "μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα", γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει. Και είμαστε κι εμείς στην ίδια γεωγραφία, οπότε [η φωτιά] θα έρθει και θα μας βρει.
Ως εκ τούτου, μεταφέρουμε στους αρμόδιους συνομιλητές μας χωρίς να διστάζουμε καθόλου τα συμπεράσματα που έχουμε αντλήσει από παρατηρήσεις που κάνουμε βάσει δεδομένων. Αυτοί εμπλέκονται επίσης σε διάφορα, ωστόσο όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει έντονη στρατιωτικοποίηση εκεί, και θα πρέπει να αποτραπεί η πιθανότητα να συμβεί κάτι εδώ στην περιοχή».