Στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ιταλία προχώρησε η Γαλλία, μετά τη συνάντηση του αντιπρόεδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο με στελέχη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
«Η Γαλλία υπήρξε για αρκετούς μήνες στόχος επαναλαμβανόμενων, αβάσιμων επιθέσεων και εξωφρενικών δηλώσεων» αναφέρει σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες είναι ένα ζήτημα, αλλά η χειραγώγηση σχέσης των δύο χωρών για τους εκλογικούς στόχους είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Χτες είχε προηγηθεί άλλη οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι με την οποία είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη πρόκληση την κίνηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο να συναντηθεί με τον Κριστόφ Σαλενσόν, ηγετικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων και υποψήφιο του κινήματος στις ευρωεκλογές.
La France rappelle son ambassadeur en Italie pour consultations a la suite de "declarations outrancieres", qui n''ont "pas de precedent depuis la fin de la guerre" (Porte-parole du Quai d''Orsay via Reuters)
— Jean-Baptiste Huet (@jbhuet) 7 Φεβρουαρίου 2019
Oggi con @ale_dibattista abbiamo fatto un salto in Francia e abbiamo incontrato il leader dei gilet gialli Cristophe Chalencon e i candidati alle elezioni europee della lista RIC di Ingrid Levavasseur.
— Luigi Di Maio (@luigidimaio) 5 Φεβρουαρίου 2019
Il vento del cambiamento ha valicato le Alpi. pic.twitter.com/G8E0ypLalX
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επεισόδια που εντείνουν το κακό κλίμα ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία, καθώς μόλις πριν λίγο καιρό το θερμόμετρο είχε ανέβει επικίνδυνα με αφορμή σχόλια του Ντι Μάιο εναντίον της «αποικιοκρατικής» - όπως την χαρακτήρισε - Γαλλίας.
«Αν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ουδέποτε έπαψαν να αποικίζουν δεκάδες αφρικανικές χώρες», επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.
Η Γαλλία είχε καλέσει τότε για εξηγήσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών της, την πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα.
Το προσφυγικό και η διαχείριση του έχει αποτελέσει πολλάκις «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον φιλοευρωπαίο και φιλελεύθερο Μακρόν και τον εθνικιστική και ξενοφοβικό Σαλβίνι. Τον Ιούνιο του 2018, οι δυο άνδρες συγκρούστηκαν έντονα μετά τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο Σαλβίνι που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κατηγορούσε τον Μακρόν «για υποκρισία» στο συγκεκριμένο θέμα.