«Καμπανάκι» προς την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει πως η δημοσιονομική της πολιτική δεν θα εκτροχιαστεί και θα παραμείνει στις «ράγες» χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η νομισματική χαλάρωση έχει «παρατραβήξει», συστήνοντας ταυτόχρονα στην τουρκική πλευρά να επιδείξει μεγαλύτερη σύνεση στον δημοσιονομικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και δημοσίου χρέους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στην αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Τουρκίας διευρύνθηκε φέτος, καθώς η Άγκυρα αύξησε τις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας, καθώς η νομισματική κρίση είχε ωθήσει τη χώρα σε ύφεση.
Τον Σεπτέμβριο, η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 στα 125 δισ. λίρες(21 δισ. δολάρια), από 80,6 δισ. λίρες.
«Παρότι τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει, το έλλειμμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι αξιωματούχοι τουΒΒ ΔΝΤΒΒ συστήνουν ουδέτερη δημοσιονομική στάση για το 2020 και μέτρα που να διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει χαμηλό», αναφέρεται επίσης στην αξιολόγηση του Ταμείου.
Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει από τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, αφότου ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον προηγούμενο διοικητή καθώς δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια. «Δεδομένων των προσδοκιών για υψηλό πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι του Ταμείου τονίζουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να εστιάσει στη μείωση του πληθωρισμού... η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση είναι υπερβολική», επισημαίνεται στην αξιολόγηση του ΔΝΤ.
Η ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια φέρνουν πληθωρισμό. Το ΔΝΤ κάλεσε την Άγκυρα για πιο ξεκάθαρη νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.
AP Photo/Lefteris Pitarakis