Η παρουσία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron στην Βενεζουέλα μπορεί σύντομα να περάσει στην ιστορία, «θύμα» (και) της διαμάχης του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα, η ρωσική εταιρεία Rosneft ζητά σχεδόν «δωρεάν» την εκμετάλλευση πεδίων φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των διευκολύνσεων που προσφέρει στο καθεστώς.
Η Chevron, η τελευταία μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Βενεζουέλα, θα μπορούσε να αναγκαστεί σε φυγή, αναφέρει σε σχετική ανάλυση το CNN, αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρατείνουν την εξαίρεση επιβολής κυρώσεων που προβλέπονται να λήξουν στις 27 Ιουλίου. Μια έξοδος της Chevron η οποία συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, γνωστή ως PDVSA θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών εταιρειών που έχουν εγκαταλείψει λόγω της καταστροφής που επέφερε το σοσιαλιστικό πείραμα των Μαδούρο-Τσάβες.
Σήμερα, η Chevron κατέχει ποσοστό 39% σε κοινοπραξία με την PDVSA που παράγει 16.000 βαρέλια πετρελαίου στην πολιτεία Ζούλια. «Εάν εγκαταλείψει η Chevron, ο Μαδούρο σχεδόν με βεβαιότητα θα εθνικοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία», δήλωσε στο CNN, ένας ενεργειακός αναλυτής της Raymond James. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει πάνω από 94 δολάρια την δεκαετία 2006-2016 στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει μεταξύ άλλων, ηχηρά ονόματα της αμερικανικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους, οι Exxon Mobil, Colgate, Bridgestone, Kimberley-Clark, General Motors.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, Ρωσία και Βενεζουέλα έδωσαν «τα χέρια» ώστε να δοθούν τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Rosneft για την παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου στα πεδία Πατάο και Μεχιγιόνες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της χώρας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «συμφωνία» είναι προϊόν πίεσης που άσκησαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι στους Βενεζουέλανους ομολόγους τους. Όπως είναι ενδεχομένως γνωστό, ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας, η Rosneft, συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), της κρατικής δηλαδή εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και φυσικού αερίου. Την τελευταία τριετία η Rosneft έχει δανείσει κάπου έξι δισ. δολάρια στην PDVSA της Βενεζουέλας υπό μορφή προκαταβολών για παραδόσεις πετρελαίου. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της PDVSA και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατοχή της Rosneft έχει περάσει και το 49,9% των διυλιστηρίων της κρατικοποιημένης αμερικανικής εταιρίας Citgo, λόγω κατάπτωσης των εγγυήσεων ενός δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ.Το υπόλοιπο 50,1% ανήκει ακόμα στην PDVSA αλλά βρίσκεται ενεχυριασμένο στα χέρια της Rosneft, έναντι ενός ομολόγου που λήγει το 2020.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η Ρωσία παίζει τα ρέστα της στην παραμονή του Μαδούρο στην εξουσία...