Του Δρ. Σαγιάν Γκοχέλ*
Η σφαγή της Κυριακής του Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 321 νεκρούς και πάνω από 500 άτομα με σοβαρότατους τραυματισμούς. Για να εξηγηθεί αριθμητικά, αυτή η επίθεση είχε περισσότερους νεκρούς από τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004, του Μπαλί το 2002 και του 2015 στο Παρίσι.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε ως γνωστόν την ευθύνη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα των βομβιστών αυτοκτονίας. Μπορεί αρχικά να κατηγορήθηκε μια τοπική οργάνωση, η Thowheeth Jama''ath (NTJ), όμως άποψη μου είναι ότι λειτούργησε «ως ταχυδρόμος» της επίθεσης και όχι ως ιθύνων νους. Η επίθεση αυτή ήταν δύσκολο να σχεδιαστεί από μια μια οργάνωση η οποία μέχρι πρότινος είχε χρεωθεί μόνο την καταστροφή Βουδιστικών αγαλμάτων.
Πιθανώς, το Ισλαμικό Κράτος τους ανέθεσε να βρουν τις «κατάλληλες» τοποθεσίες και τις συνθήκες ασφαλείας και να εκτελέσουν το τελικό στάδιο της επίθεσης. Εξάλλου, η κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες απαιτούν πεπειραμένους τρομοκράτες, δεν μπορεί να φτιάχτηκαν σε ένα βράδυ.
Το ερώτημα τώρα είναι γιατί η Σρι Λάνκα; Θα έλεγα γιατί όχι η Σρι Λάνκα; Στόχος άλλωστε όλων των διακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων είναι να δημιουργήσουν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Πρώτα από όλα σε πολιτικό επίπεδο, οι επιθέσεις βλάπτουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και ρίχνουν «νερό στον μύλο» των εντάσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό. Αποδείχθηκε άλλωστε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σρι Λάνκα, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Προέδρου είχε στοιχεία για πιθανή τρομοκρατική επίθεση τα οποία αγνόησε ο πρωθυπουργός. Σε οικονομικό επίπεδο, η «βαριά βιομηχανία» της Σρι Λάνκα ο τουρισμός δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα το οποίο αναμένεται να επηρεάσει για αρκετό καιρό υποψήφιους επενδυτές και επισκέπτες. Τέλος σε κοινωνικό επίπεδο, η επίθεση θα οξύνει τα πνεύματα ανάμεσα στις θρησκευτικές ομάδες και κυρίως τους Χριστιανούς (Καθολικούς) και τους Μουσουλμάνους.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι η επίθεση της Σρι Λάνκα μπορεί να είναι ένα «προμήνυμα» επιθέσεων στη Δύση...
*Ο Δρ. Σαγιάν Γκοχέλ είναι επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνούς Ιστορίας του London School of Economics.