Για την μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς άγνωστοι εισέβαλαν στο μουσείο της Δρέσδης («Πράσινος Θόλος»), αφαιρώντας σπάνιους θησαυρούς και αντικείμενα, με την αξία της λείας τους να υπολογίζεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό του μουσείου, μπήκαν στο εσωτερικό κι άρχισαν να αφαιρούν από τις προθήκες κοσμήματα, έργα τέχνης και σπάνιες αντίκες, πριν διαφύγουν από το σημείο με πολυτελές όχημα.
Στο κέντρο της Δρέσδης έχουν αναπτυχθεί δεκάδες περιπολικά, ενώ κάμερα παρακολούθησης φέρεται να έχει καταγράψει πλάνα των ληστών που εικάζεται πως εισήλθαν στον χώρο από ένα μικρό παράθυρο.
Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο και ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να διαπιστώσει τι λείπει. «Δεν έχουμε ταυτοποιήσει δράστη ούτε έχουμε κάνει ακόμη συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάρκο Λάσκε.
Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.
Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της --το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης-- δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.
Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ.
Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση. Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.
Η κλοπή είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο το κρατίδιο, δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας.
«Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», δήλωσε.
AP PHOTO