Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, διόρισε τον επί χρόνια οικονομικό σύμβουλό του ως τον επόμενο πρωθυπουργό ενόψει της πίεσης των ΗΠΑ να μεταρρυθμίσουν την Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του μεταπολεμικού οράματος της Ουάσιγκτον για τη Γάζα, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Μοχάμεντ Μουσταφά, οικονομολόγος με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ηγηθεί μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαχειριστεί τη Γάζα την επόμενη μέρα. Αλλά αυτά τα σχέδια αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της έντονης αντίθεσης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς που συνεχίζεται χωρίς τέλος.
Δεν είναι σαφές εάν ο διορισμός ενός νέου υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής έναν στενό σύμμαχο του Αμπάς θα αρκούσε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις.
«Η αλλαγή που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι χώρες της περιοχής δεν είναι απαραίτητα η αλλαγή που θέλει ο Παλαιστίνιος πολίτης», δήλωσε ο Χάνι αλ - Μάσρι, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής. «Οι άνθρωποι θέλουν μια πραγματική αλλαγή στην πολιτική, όχι μια αλλαγή στα ονόματα. … Θέλουν εκλογές».
Είπε ότι ο Μουσταφά είναι «ένας σεβαστός και μορφωμένος άνθρωπος», αλλά θα αγωνιστεί για να ανταποκριθεί στις δημόσιες απαιτήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την έναρξη του πολέμου έχουν προκαλέσει οικονομική κρίση.
Σε δήλωση που ανακοινώνει τον διορισμό, ο Αμπάς ζήτησε από τον Μουσταφά να συντάξει σχέδια για την επανένωση της διοίκησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την οικονομία και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Η Ουάσιγκτον καλωσόρισε τον διορισμό του, αλλά προέτρεψε τον Μουσταφά να σχηματίσει γρήγορα υπουργικό συμβούλιο για να εφαρμόσει αλλαγές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναζητήσουν αυτή τη νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει πολιτικές και να εφαρμόσει αξιόπιστες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον παλαιστινιακό λαό και τη δημιουργία των συνθηκών σταθερότητας τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.
Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Μουσταφά
Ο Μουσταφά γεννήθηκε στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης το 1954 και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Washington. Έχει διατελέσει ανώτερες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Palestine Investment Fund.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγιεχ, παραιτήθηκε μαζί με την κυβέρνησή του τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι απαιτούνται διαφορετικές ρυθμίσεις λόγω της «νέας πραγματικότητας στη Λωρίδα της Γάζας».
Η Παλαιστινιακή Αρχή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 μέσω ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών και οραματιζόταν ως σκαλοπάτι για την τελική συγκρότηση κράτους.
Όμως οι ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν επανειλημμένα, με πιο πρόσφατη την επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία το 2009. Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα από δυνάμεις πιστές στον Αμπάς το 2007, περιορίζοντας την περιορισμένη εξουσία του σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της ισραηλινής κατεχόμενης Δύσης Τράπεζα.
Ο Αμπάς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων, πολλοί από τους οποίους θεωρούν την Παλαιστινιακή Αρχή ως υπεργολάβο της κατοχής επειδή συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας. Η θητεία του έληξε το 2009, αλλά αρνήθηκε να διεξαγάγει εκλογές, κατηγορώντας τους περιορισμούς του Ισραήλ. Η Χαμάς κέρδισε συντριπτική νίκη στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, το 2006. Αν και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες, η Χαμάς πιθανότατα θα είχε καλή απόδοση σε οποιαδήποτε ελεύθερη και δίκαιη ψηφοφορία.
Ο Αμπάς, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του στη Χαμάς, αναγνωρίζει το Ισραήλ, έχει αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα και δεσμεύεται σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα δημιουργούσε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ. Αυτόν τον στόχο συμμερίζεται η διεθνής κοινότητα.