Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται δυτικούς αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της, που αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας και οι πολιτικοί φοβούνται ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη στο Ριάντ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, γράφει η Bild, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται για τις απαιτήσεις του (Βλαντιμίρ) Πούτιν για το 2021, δηλαδή την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά το 1990».
Όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, το χειρότερο σενάριο που φοβούνται πολλοί εμπειρογνώμονες είναι αυτό της άμεσης εισβολής του ρωσικού στρατού στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με την Πολωνία.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις εξήγησε επίσης στη Χ: «(Ο Σεργκέι) Λαβρόφ απαίτησε από το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στα σύνορα του 1997 και να αποσυρθεί από όλες τις χώρες εκτός από την Ανατολική Γερμανία προς όφελος της σταθερότητας στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν να μην το απαιτήσει αυτό ο Πούτιν στο Ριάντ;».
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η Ιταλία προετοιμάζεται για μια πιθανή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο.
«Τότε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα είναι μόνοι τους στα Βαλκάνια απέναντι στον φίλο του Πούτιν, Βούτσιτς και τον ισχυρό σερβικό στρατό του», τονίζει η Bild.
Στο τελευταίο μέρος του άρθρου, το γερμανικό μέσο φέρνει και μια ανάλυση των Financial Times, σύμφωνα με την οποία: «ο Πούτιν θέλει να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από ολόκληρη την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό ο Τραμπ να συμφωνήσει στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βαλτική και ίσως δυτικότερα. Αυτό θα άφηνε την ΕΕ ανυπεράσπιστη απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, οι μόνες που δεν συζητούνται προς το παρόν είναι οι αμερικανικές βάσεις στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και οι βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στη Μεγάλη Βρετανία.