Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι δεν νομιμοποιείται να κατάσχει τα άμεσα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και αντ' αυτού επικεντρώνεται στην προσωρινή χρήση τους, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.
Η ΕΕ συνεχίζει να διερευνά πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει ποσά άνω των 200 δισ. ευρώ σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να τα διοχετεύσει στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πολλά από τα κεφάλαια βρίσκονται στο Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, έχοντας αποφέρει σχεδόν 750 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη εντολή προκειμένου να εργαστεί σε αυτή τη βάση, ενόψει συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Ομάδα εργασίας της ΕΕ σχετικά με τη χρήση των ρωσικών αποθεμάτων που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ συζητά τον τρόπο συλλογής πληροφοριών και την αξιολόγηση των επιλογών βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.
Τα μέλη της ΕΕ δεν βλέπουν «αξιόπιστη νομική οδό που να επιτρέπει την κατάσχεση των δεσμευμένων ή παγωμένων περιουσιακών στοιχείων με μοναδική βάση το γεγονός ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τελούν υπό τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ», κατέληξε η ομάδα. Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ της διοχέτευσης απρόσμενων κερδών από τις επενδύσεις στην Ουκρανία.
Φόβος για αντίποινα
Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες ανησυχούν για το ότι η οικειοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά της Μόσχας κάτι που θα είχε ενδεχομένως συνέπειες στα εναπομείναντα συμφέροντά τους στη Ρωσία.
Η Μόσχα θα μπορούσε να κάνει τη ζωή των ξένων τραπεζών πιο δύσκολη και να βάλει στο στόχαστρο το προσωπικό τους, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος. Δεύτερο στέλεχος δήλωσε ότι η τράπεζά του δεν ασκεί άμεσα πιέσεις, αλλά αντιτίθεται κατ' αρχήν στη δήμευση από την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση των εσόδων από τα επιτόκια των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους κατόχους επίσημων αποθεματικών να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρώ, ανέφερε το δημοσίευμα. Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι ο διεθνής συντονισμός θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων.
Έκτακτη συνεισφορά
Το έγγραφο εντοπίζει σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που εξετάζει η ΕΕ: την προσωρινή χρήση των ρευστών περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - με άλλα λόγια, την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων και την κατεύθυνση των εσόδων προς την Ουκρανία.
Η ομάδα προτίμησε μια δεύτερη επιλογή: τη λεγόμενη έκτακτη συνεισφορά. Οι επιχειρήσεις με ρωσικές συμμετοχές που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη επενδύοντάς τα θα μπορούσαν να κληθούν να μεταφέρουν σημαντικό ποσό στην ΕΕ. Αυτό θα μείωνε τους νομικούς κινδύνους για την ΕΕ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, το μοντέλο αυτό δεν θα επηρέαζε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρούσε τα επιχειρηματικά μοντέλα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και θα ήταν δίκαιο από φορολογική άποψη. «Δεν θα επηρέαζε τη νομική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων», όπως τόνισαν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία της στο συνέδριο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο ότι η ΕΕ θα υποβάλει πρόταση για τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων πριν από τις θερινές διακοπές στα μέσα Ιουλίου.