ΕΕ για Πούτιν: Εισέβαλε στην Ουκρανία και τώρα εξαπατά τους Ρώσους

ΕΕ για Πούτιν: Εισέβαλε στην Ουκρανία και τώρα εξαπατά τους Ρώσους

Την απάντησή του σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει».

Μέρος της προσπάθειας του Πούτιν για επανεκλογή χαρακτήρισε την ομιλία του ενώ σημείωσε πως πρόκειται για ακόμα ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι' αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς τη Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Μολδαβία.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε.

Προσέθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση.

«Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Πούτιν: Απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

«Έχουμε όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του στο ρωσικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (29/02), εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στις χώρες του ΝΑΤΟ, απειλώντας ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση, δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του εκφωνήθηκε σε μέλη και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κρατικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς διοικητές και στρατιώτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια μετά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν, ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο αυτό.



Ο Πούτιν έστρεψε τα πυρά του στη συνέχεια κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Όπως είπε, το 2018 η Ρωσία κατέθεσε πρόταση για πυρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αλλά «την τορπίλισαν» οι ΗΠΑ.

Και υποστήριξε ότι η Αμερική ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις μόνον όταν διαβλέπει καθαρά οφέλη. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νεομβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι «εξακολουθούν να κυβερνούν την υφήλιο».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας στο Ντονμπάς και τη Νοβοροσία, ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της».

«Αυτές οι ιδιότητες εκδηλώθηκαν σαφώς και αδιαμφισβήτητα στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όταν αυτή υποστηρίχθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του ρωσικού λαού. Παρ' όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι ανυποχώρητος σε αυτή την επιλογή», τόνισε.

AP Photo / Gavriil Grigorov

Σχολιάζοντας για την επίθεση στο Ντονμπάς, είπε: «Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, για να εξαλείψουμε τον ναζισμό. Για να εκπληρώσουμε όλα τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών μας».

«Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα κατά τρόπο ώστε να αυξήσουμε το επιστημονικό, τεχνολογικό και βιομηχανικό δυναμικό της χώρας».

Αναφορικά με τις μαχητικές ικανότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι, «οι μαχητικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων έχουν αυξηθεί πολλαπλά. Οι μονάδες μας κατέχουν σταθερά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Προχωρούν με αυτοπεποίθηση σε διάφορες επιχειρησιακές κατευθύνσεις, απελευθερώνοντας νέα εδάφη».

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εγγυημένη χρήση».

Τέλος, έδωσε μία περιγραφή των διαθέσιμων και σε ετοιμότητα, κατά τον ίδιο, ρωσικών όπλων, σημειώνοντας ότι: «Το υπερηχητικό σύστημα αεροσκαφών dagger όχι μόνο έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά και χρησιμοποιείται με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να πλήξει ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Το Zircon έχει επίσης ήδη χρησιμοποιηθεί στη μάχη. Οι υπερηχητικές μονάδες διηπειρωτικού βεληνεκούς Avangard και τα συστήματα λέιζερ Peresvet βρίσκονται σε μάχιμη υπηρεσία. Οι δοκιμές του πυραύλου κρουζ απεριόριστης εμβέλειας Burevestnik βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Και το μη επανδρωμένο υποβρύχιο Ποσειδών. Οι πρώτοι βαριοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat που κατασκευάστηκαν μαζικά, παραδόθηκαν στα στρατεύματα».