Ε.Ε. για τη συμφωνία του Brexit: Διευκρινίσεις ναι, αλλαγές όχι

Ε.Ε. για τη συμφωνία του Brexit: Διευκρινίσεις ναι, αλλαγές όχι

Με... επαίτη μοιάζει η -ακόμη πιο αποδυναμωμένη μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής- Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ζητά εναγωνίως από τους εταίρους της στην Ε.Ε. να της δώσουν κάτι που θα της επιτρέψει να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit και να διασώσει την πολιτική της υστεροφημία.

Όπως δήλωσε η ίδια χθες το βράδυ, προτίθεται να ζητήσει «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» για τα επίμαχα σημεία και κυρίως για το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, που θα αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της Βρετανίας, όλες οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στο Reuters -ένα έγγραφο έξι σημείων για το Brexit- η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το περίφημο «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία, όμως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει το περιεχόμενο ή το πνεύμα της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. 

Αυτό, άλλωστε, έχουν διαμηνύσει στη Μέι όλοι οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς και άλλοι με τους οποίους δεν συναντήθηκε. Ανάμεσά τους, φυσικά, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο θα έχει και μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής, πριν την έναρξη της συνόδου.

Χαμηλά τον πήχη βάζει η Μέι

Φτάνοντας επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να φτάσει με τους Τόρις ως τις εκλογές του 2022, αλλά διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησης τον Μάρτιο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έξοδος της Βρετανίας απ'' την Ε.Ε. Τόνισε επίσης «Δεν περιμένω άμεσε εξελίξεις αλλά αυτό που ελπίζω είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε το συντομότερο δυνατό με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις». 

Ήδη πάντως συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ενώ πρόκειται να έχει συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ όπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασαν την κοινή άποψη ότι η συμφωνία δεν αλλάζει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου, ο χώρος που αφορά στο Brexit περιλαμβάνει μία και μόνη δήλωση, την οποία είχε κάνει προχθές ο Τουσκ: «Δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του backstop, όμως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πώς να διευκολύνουμε την έγκρισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς δε ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε τις προετοιμασίες μας για το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία». 

Επί της ουσίας, όσο και αν αμβλύνουν οι «27» τις διατυπώσεις τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να πείσουν τους «αντάρτες» στην κοινοβουλευτική ομάδα των Βρετανών Συντηρητικών να στηρίξουν τη συμφωνία. Ακόμη κι αν το καταφέρουν με κάποιους, οι 117 ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής είναι τόσο πολλοί που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί. 

Διαβάστε ακόμα:

- Τρία συν ένα σενάρια για το Brexit μετά την πύρρειο νίκη της Μέι

- Η Τερέζα Μέι επιβίωσε, προς το παρόν

AP Photo/Tim Ireland