Οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν εβδομάδες για να καθορίσουν την επόμενη σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αν και υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με το Reuters, χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν από την Κομισιόν εκτιμήσεις σχετικά με το αν η απαγόρευση της μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε ευρωπαϊκά λιμάνια θα πλήξει περισσότερο τη ρωσική οικονομία παρά την οικονομία της ΕΕ.
«Υπάρχει ευρεία υποστήριξη αλλά κυρίως ερωτήματα. Αυτό το πακέτο είναι απλά ράμματα - δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο, δήλωσε ένας διπλωμάτης, αναφερόμενος στο LNG.
Οι διπλωμάτες λένε ότι κάνουν αγώνα δρόμου για να εξομαλύνουν το 14ο πακέτο πριν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να εμποδίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τους περιορισμούς για τη Μόσχα.
Ως γνωστόν, οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία για να εγκριθούν.
Στο μεταξύ, αθώς ο πόλεμος παρατείνεται, η ΕΕ ξεμένει από τρόπους να μειώσει τα ρωσικά έσοδα και η παράκαμψη έχει τεθεί στο επίκεντρο από πέρυσι.
«Μας εξέπληξε πραγματικά η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, αλλά έχει πληγεί ... Η Ρωσία μετατρέπεται σε ένα είδος πολεμικής οικονομίας», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αναζητήσει τρόπους για να ξεπεράσει αυτό που θεωρεί παράνομες κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στις επιχειρήσεις LNG, λέγοντας ότι τυχόν μέτρα θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Οι διπλωμάτες συζητούν αν οι εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να λογοδοτούν για τους διανομείς τους σε τρίτες χώρες, αν και ανησυχούν ότι η επιπλέον γραφειοκρατία θα πλήξει τις εταιρείες, αφού προηγούμενα μέτρα όριζαν ότι οι συμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν απαγόρευση επανεξαγωγών στη Ρωσία.
Οι χώρες συζητούν μια ξεχωριστή δέσμη μέτρων για την ευθυγράμμιση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λευκορωσία πριν από την εισβολή με τις επακόλουθες ρωσικές κυρώσεις και για το κλείσιμο ενός σημαντικού νομικού «παραθύρου» που επέτρεπε σε πολλά προϊόντα της ΕΕ να φτάνουν στη Ρωσία μέσω της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, οι διπλωμάτες διαφωνούν σχετικά με το λεγόμενο «κενό παράρτημα» που θα επέτρεπε στη λευκορωσική ποτάσα, ένα λίπασμα, να εξάγεται μέσω της Ευρώπης σε περίπτωση που οι τιμές εκτοξευθούν, όπως συνέβη το 2022, πλήττοντας τρίτες χώρες.
Το παράρτημα θα χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει προσωρινές εξαγωγές σε μια συγκεκριμένη χώρα, ανέφεραν οι πηγές. Η Λευκορωσία, ο Καναδάς και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ποτάσας στον κόσμο.