Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική στην αναμόρφωση του δικαστικού κλάδου στην οποία προχώρησαν οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ως «σημαντική πηγή αντιπαράθεσης» που προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες», στην πρώτη της έκθεση σχετικά με τις αδυναμίες στο κράτος δικαίου στο εσωτερικό της ΕΕ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που είχε πρόσβαση στην έκθεση προτού αυτή να δοθεί στη δημοσιότητα, έμφαση δίνεται επίσης στην ανεξαρτησία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και υπογραμμίζεται ότι η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως «δοκιμασία αντοχής» της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η έκθεση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Ένωση έχει εκφράσει την επιθυμία να συνδεθεί η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών θεσμών και αρχών.
«Οι μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας από το 2015 στον δικαστικό κλάδο έχουν υπάρξει σημαντική πηγή αντιπαράθεσης», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι και η Ουγγαρία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών όπου «η κατεύθυνση των αλλαγών έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με την παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε επίσης ως αντίδοτο στις… απολυταρχικές τάσεις», δήλωσε η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιουρόβα, που συνυπογράφει την έκθεση.
«Το κράτος δικαίου δεν έχει να κάνει με αριστερές ή δεξιές πολιτικές. Έχει να κάνει με το σωστό και το λάθος».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε την αποπομπή της Γιουρόβα διαμαρτυρόμενος για τις δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οικοδομεί μια «άρρωστη δημοκρατία», αίτημα που απέρριψε η Κομισιόν.
Στο στόχαστρο της έκθεσης για αδυναμίες στην εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης βρίσκονται επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει τα σκάνδαλα διαφθοράς στη Βουλγαρία, την Σλοβακία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα.
Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι τα μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού που επέβαλαν κάποιες κυβερνήσεις ξεπερνούσαν τα όρια περιορίζοντας υπερβολικά την εξέταση των δημοσίων αποφάσεων από τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών.