Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να γίνει ο κορυφαίος επενδυτής στο ψηλότερο φράγμα του κόσμου στο Τατζικιστάν, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, σε μια κίνηση που στοχεύει να βοηθήσει την Κεντρική Ασία να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να απαντήσει εν μέρει στην Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας.
Το Τατζικιστάν ξεκίνησε το 2016 την κατασκευή του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού σταθμού Rogun, που να προσφέρει πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία στο περίκλειστο έθνος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής το έργο, του οποίου ο κύριος κατασκευαστής είναι η ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Webuild.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα έχει τώρα κληθεί από την Κομισιόν να γίνει «ο μεγαλύτερος επενδυτής» στο έργο.
Το Rogun αναμένεται να κοστίσει περίπου 8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3 δισ. έχουν ήδη δαπανηθεί, δήλωσε στο Reuters τον Ιούνιο ο υπουργός Ενέργειας του Τατζικιστάν Νταλιόρ Τζούμα. Ενώ μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα και ιδιωτικά δάνεια της κυβέρνησης του Τατζικιστάν, η κυβέρνηση στη Ντουσάνμπε ζήτησε οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη της ΕΕ για την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες.
Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της πιθανής επένδυσης και τους λόγους της νέας δέσμευσης.
Η τράπεζα έχει επενδύσει στην Κεντρική Ασία περίπου 182 εκατ. ευρώ μεταξύ 2014 και 2020, ένα κλάσμα των επενδύσεών της ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός του μπλοκ των 27.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, που διατήρησε την ανωνυμία του, είπε ότι ένας βασικός λόγος για να γίνει η ΕΕ κορυφαίος επενδυτής στο φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν να ανεξαρτητοποιήσει το Τατζικιστάν και τους γείτονές του από τη ρωσική ενέργεια.
Η ΕΕ επιδιώκει την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Κεντρικής Ασίας από τη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Rogun, με το φράγμα πλήρωσης με πυρήνα από πηλό ύψους 335 μέτρων, το οποίο οι κατασκευαστές λένε ότι θα το κάνει το ψηλότερο στον κόσμο μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να τερματίσει τις χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στο Τατζικιστάν και να του επιτρέψει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στο Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.
Το πετρέλαιο είναι η κύρια εισαγωγή του Τατζικιστάν από τη Ρωσία, ενώ το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν εισάγουν ρωσικό αέριο, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενη ενέργεια για να προμηθεύουν περιοχές που είναι καλά διασυνδεδεμένες με τη ρωσική υποδομή, παρόλο που και οι δύο είναι παραγωγοί φυσικού αερίου.
Η χρηματοδότηση θα είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την «Παγκόσμια Πύλη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.