Της Οντίν Λιναρδάτου
Πρώτη φορά στην ιστορία του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξενεί εφήβους οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο . Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να πέφτουν κυρίως στη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, δεν είναι η μόνη όμως ανήλικη που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αυτό που απασχολεί τους 10 εφήβους που προέρχονται από όλο τον κόσμο.
Η 13χρονη Ναόμι Γουάντλερ από την Αλαμπάμα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον περιορισμό των όπλων . Αποφάσισε πως κάτι πρέπει να κάνει μετά την άγρια δολοφονία 14 μαθητών και 3 μελών του προσωπικού στο Γυμνάσιο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα .
Ένα μήνα μετά την αιματηρότερη επίθεση σε σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ναόμι βγήκε από την τάξη της, το 2018 πήγαινε ακόμα στο δημοτικό, και περπάτησε επί 18 λεπτά. Τα 17 για να τιμήσει τους νεκρούς του Πάρκλαντ και το ένα για τη δολοφονία μίας αφροαμερικανής μαθήτριας που φοιτούσε στο σχολείο της 13χρονης ακτιβίστριας. Ο 18χρονος σήμερα Μοχάμεντ Αλ Τζούντε δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ,όταν εγκατέλειπε την εμπόλεμη Συρία μαζί με την οικογένεια του στα 12 του χρόνια , πως λίγα χρόνια αργότερα θα βρισκόταν στο Νταβός για να μιλήσει για το δράμα των παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο . Ο Μοχάμεντ βρήκε καταφύγιο στο Λίβανο και μαζί με την οικογένεια του έδωσαν ο,τι είχαν και δεν είχαν για χτίσουν ένα σχολείο για να φοιτήσουν 200 παιδιά πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμό του Λιβάνου . Εκεί ο ίδιος διδάσκει αγγλικά , μαθηματικά και το πάθος του , τη φωτογραφία. Η Νατάσα Μβουάνσα από τη Ζάμπια είναι μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση παιδιού που θέλει να αλλάξει τις συνθήκες ζωής των συνομηλίκων της . Η Νατάσα κάνει αγώνα εναντίον του γάμου ανηλίκων και έχει αρχίσει μεγάλη καμπάνια πληροφόρησης στη Ζάμπια.
Έτσι λοιπόν το φετινό Νταβός είναι αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια . Όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν μόνο στις ελίτ. Στους διάσημους , στους πλούσιους , στους πολιτικούς. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν θα ακούσει κανείς προσεκτικά αυτούς τους νέους ανθρώπους ή προσκλήθηκαν απλά σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ .Γιατί είναι της μόδας . Φέτος άλλωστε αυξήθηκε και το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν φτάνοντας στο 24%. Το ποσοστό αυτό δεν το λες και ικανοποιητικό για το ανδροκρατούμενο εδώ και 50 χρόνια Φόρουμ . Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και το γεγονός πως είναι καλύτερο από το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις παγκοσμίως που αγγίζει μόλις το 21% . Στη λίστα δε του περιοδικού Forbes με τους 100 ισχυρούς διευθύνοντες συμβούλους στον κόσμο οι γυναίκες κατέχουν μόνο 6 θέσεις .