Εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζονται σε «θολό τοπίο» οι διαπραγματεύσεις
Shutterstock
Shutterstock

Εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζονται σε «θολό τοπίο» οι διαπραγματεύσεις

Με τη Χαμάς να ανακοινώνει ότι αντιπροσωπεία της στο Κάιρο θα μείνει για άλλη μία ημέρα με αίτημα των μεσολαβητών, συνεχίζοντας τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός - οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν καταγράψει καμία σημαντική πρόοδο - οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν την Τρίτη σε ένα «μπαράζ» δηλώσεων και διπλωματικών επαφών υπέρ της επίτευξης μιας συμφωνίας.

Το τοπίο ωστόσο είναι «θολό», με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, την τρομοκρατική οργάνωση να είναι αμετακίνητη ως προς τα αιτήματά της και το Ισραήλ να αρνείται να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο.

«Εφικτή» μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από το Ραμαζάνι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Μπένι Γκαντζ, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, Μπλίνκεν και Γκαντζ στη συνάντηση που είχαν σήμερα συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Τα εμπόδια για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν είναι ανυπέρβλητα» τόνισε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο ένα στέλεχος της Χαμάς δήλωνε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ «δεν θα είναι ανοιχτή επ’ αόριστον», καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για να σταματήσουν οι μάχες πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού. «Δεν θα επιτρέψουμε οι διαπραγματεύσεις να παρατείνονται επ’ αόριστον ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις και ο οργανωμένος λιμός εναντίον του λαού μας», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.

Χαμάς: Ανταλλαγή αιχμαλώτων μόνον κατόπιν εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους μπορεί να γίνει μόνον κατόπιν εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το τελευταίο διήμερο, το κίνημα παρουσίασε τη θέση του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν οι αδελφοί μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Επιβεβαιώσαμε τους όρους μας για την επίτευξη εκεχειρίας: πλήρη αποχώρηση (των στρατευμάτων) από τη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές που εγκατέλειψαν, ιδίως στο βόρειο τμήμα», είπε ο Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση, ο Χαμντάν τόνισε: «Λέμε στην Ουάσινγκτον ότι πιο σημαντικό από την αποστολή (ανθρωπιστικής) βοήθειας είναι να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων στο Ισραήλ».

Η Ουάσινγκτον καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ. «Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους, την οποία έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και που θα μπορούσε κατόπιν να δημιουργήσει συνθήκες μιας μόνιμης επίλυσης» της σύρραξης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.

«Εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει εάν είναι έτοιμη να στηρίξει αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, υποσχέθηκε να επιδείξει «επιμονή προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα συναφθεί». «Παρά τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να υπομονεύσουν την ειρήνη, εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε το τέλος του ανθρώπινου πόνου, θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» και όπου η Ουάσινγκτον έχει καταφύγει σε ρίψεις αέρος.

«Το Ισραήλ πρέπει να μεγιστοποιήσει κάθε δυνατό μέσο, κάθε δυνατή μέθοδο, προκειμένου να φθάσει η βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη», υπογράμμισε, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει περισσότερα μεθοριακά περάσματα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Νετανιάχου: Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ελευθερία της λατρείας για τους μουσουλμάνους

Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για μια εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα εξασφαλήσει το «δικαίωμα στη λατρεία» για τους μουσουλμάνους που θέλονυ να προσκυνήσουν στο τζαμί Αλ Ακσα, στο Ορος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Η πολιτική του Ισραήλ ήταν και θα είναι πάντα η διατήρηση της ελευθερίας της λατρείας για όλες τις θρησκείες», δήλωσε. «Φυσικά, πάντα ενεργούσαμε με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και έτσι θα ενεργήσουμε και τώρα».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ελευθερία της λατρείας στο Όρος του Ναού, διατηρώντας παράλληλα με τον κατάλληλο τρόπο τις ανάγκες ασφάλειας και προστασίας, και θα επιτρέψουμε στο μουσουλμανικό κοινό να γιορτάσει τη γιορτή».

Στα προπολεμικά επίπεδα ο επιτρεπτός αριθμός πιστών 

Αργότερα την ίδια ημέρα, ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ραμαζανιού θα επιτραπεί παρόμοιος αριθμός πιστών στο Όρος του Ναού όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

«Κάθε εβδομάδα θα διεξάγεται αξιολόγηση της ασφάλειας και θα λαμβάνεται ανάλογη απόφαση», αναφέρει.

Η απόφαση συμφωνήθηκε με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία διεξήχθη παρουσία υπουργών, ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας και πολιτικών αξιωματούχων.

Ερντογάν: Προειδοποιεί για συνέπειες αν το Ισραήλ απαγορεύσει την είσοδο σε στους ιερούς τόπους

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Άγκυρα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «πολύ σοβαρές συνέπειες» εάν απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους μουσουλμάνους να εισέλθουν σε ιερούς τόπους κατά τον προσεχή μήνα του Ραμαζανιού.

«Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την ανάγκη να αποφευχθούν οι προκλήσεις ενόψει του επερχόμενου μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP