Της Αγγελικής Κώττη
Μόνο σαν αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί πριν από μερικές δεκαετίες η είδηση πως σημειώθηκε εισβολή διαρρηκτών στο κτίριο της ΣΤΑΖΙ, της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας, στο Ανατολικό Βερολίνο. Ύστερα από την πτώση του τοίχους, όμως, πολλά πράγματα αλλάζουν, ανάμεσά τους και η ασφάλεια κάποιων κτιρίων. Το κτίριο όπου φυλάσσονταν τα μυστικά από τις ζωές των ανθρώπων μιας ολόκληρης χώρας, έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο. Αυτό το μουσείο έκλεψαν το βράδυ της Κυριακής, λίγες μόνο μέρες μετά την κλοπή στο Μουσείο της Δρέσδης.
Και αν στο άλλο μουσείο υπήρχαν αυτοκρατορικές συλλογές και κοσμήματα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στο Μουσείο της ΣΤΑΖΙ υπήρχαν ταπεινά αντικείμενα, πλην σημαντικά για κάποιους. Οι κλέφτες πήραν μαζί τους μετάλλια της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας όπως και κοσμήματα μικρής αξίας, (πολλών ευρώ συνολικά βεβαίως) τα οποία είχαν κατασχεθεί από αντιφρονούντες και μετά την πτώση του καθεστώτος δεν έγινε δυνατόν να εντοπισθούν, ώστε να τα πάρουν πίσω.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κλέφτες εισήλθαν στο κτίριο στην περιοχή Lichtenberg της γερμανικής πρωτεύουσας την Κυριακή. Έσπασαν πολλές βιτρίνες και αφαίρεσαν διάφορα μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου ενός του Τάγματος του Καρλ Μαρξ, ενός του Τάγματος του Λένιν και ενός Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, προτού ανέβουν στο παλιό γραφείο του πρώην αρχηγού του Στάζι Erich Mielke, όπου έκλεψαν και άλλα είδη. Από τα μετάλλια πάντως μόνο το ένα ήταν αυθεντικό και έχει κάποια αξία, τα άλλα είναι αντίγραφα.
"Μία ληστεία είναι πάντα επώδυνη επειδή διαταράσσει την αίσθηση ασφάλειας", δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Jorg Drieselmann. "Αλλά όσον αφορά την αξία των κλεμμένων αντικειμένων, είναι σχεδόν μηδαμινή". Παρότι γνωρίζει ότι, όπως δήλωσε στον Guardian ότι υπάρχουν ακόμα ενθουσιώδεις αγοραστές μεταξύ των συλλεκτών αναμνηστικών της Ανατολικής Γερμανίας.
Στα κλεμμένα κοσμήματα περιλαμβάνονται ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, ένα δαχτυλίδι με μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους, ένα χρυσό ρολόι, γαμήλιες βέρες, βραχιόλια και αποτελούσαν κυρίως αντικείμενα που η ΣΤΑΖΙ είχε κατασχέσει από πολίτες οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν το σοσιαλιστικό κράτος πηγαίνοντας στη Δύση.
Στα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα αντικείμενα αυτά έχουν επιστραφεί ως επί το πλείστον στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Στο μουσείο της ΣΤΑΖΙ έχουν καταλήξει όσα δεν έχουν ιδιοκτήτες που να τα αναζήτησαν. Διατηρούν, πάντως, τη μεγάλη ιστορική τους αξία.