Ο ιστορικός και καθηγητής προεδρικών εκλογών Άλαν Λίχτμαν έχει προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των εννέα από τις τελευταίες δέκα προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και φέτος, προβλέπει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει.
Το σύστημά του, το οποίο ονομάζεται «Τα κλειδιά του Λευκού Οίκου», περνάει από 13 μετρήσεις σε έναν κατάλογο ελέγχου για να υπολογίσει την τελική πρόβλεψη, αγνοώντας τις δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιούνται κατά την προεκλογική περίοδο.
«Γιατί είμαι σίγουρος ότι η Χάρις θα κερδίσει; Επειδή είναι κοντά μόνο στις δημοσκοπήσεις, και το σύστημά μου αγνοεί τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Λίχτμαν στο CNN τη Δευτέρα.
Ο Λίχτμαν είπε ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι συχνά απλώς «στιγμιότυπα» με μεγάλα περιθώρια σφάλματος και ότι «οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στους δημοσκόπους, λένε ψέματα, αλλάζουν γνώμη και πρέπει να μαντέψω ποιοι είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι».
Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ένας από τους λίγους που προέβλεψαν σωστά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές του 2016 - κάτι που «δεν με έκανε πολύ δημοφιλή» εκείνη την εποχή, όπως υπενθύμισε.
Το σύστημα των 13 σημείων του, το καθένα από τα οποία απαντάται είτε με ένα «ναι» είτε με ένα «όχι», λαμβάνει υπόψη του μια σειρά από παράγοντες και συνθήκες - όπως το αν υπήρξαν κοινωνικές αναταραχές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας, αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και αν ο εκάστοτε κάτοχος του αξιώματος αντιμετώπισε μεγάλο σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Παρόλο που είναι σίγουρος για την πρόβλεψή του, ο Λίχτμαν δήλωσε ότι είναι νευρικός - εν μέρει λόγω της πρωτοφανούς ποσότητας παρενόχλησης και «μίσους» που έχει δεχτεί ο ίδιος και η οικογένειά του, και εν μέρει επειδή «η δημοκρατία είναι πραγματικά στο ψηφοδέλτιο εδώ».
«Η δημοκρατία είναι πολύτιμη. Αλλά όπως όλα τα πολύτιμα πράγματα, μπορεί να καταστραφεί», είπε. «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν έναν υποψήφιο που εμπόδισε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, υποκίνησε ένα βίαιο πραξικόπημα, ενορχήστρωσε ψεύτικους εκλογείς και τώρα αρνήθηκε να αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας δίκαιης εκλογικής διαδικασίας».
«Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ αν έχω δίκιο ή άδικο, με ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας μας, το οποίο βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».