Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται να δίνουν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενζαμίν Νετανιάχου με τον βασικό αντίπαλό του Μπένι Γκανζ. Συγκεκριμένα, το exit poll του ισραηλινού Channel 11 δίνει 37 έδρες στο συνασπισμό “Μπλέ-Λευκό” του Γκανζ και 36 έδρες στο “Λικούντ” του Νετανιάχου.
Αλλά poll δίνουν 37 έδρες στον Γκαντζ και 32 στον Νετανιάχου, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές.
Νωρίτερα, περίπου 6,3 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν σε 10.000 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής) σε μια διαδικασία που έχει προσλάβει εδώ και καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Μπίμπι», όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του τον Νετανιάχου, o οποίος βρίσκεται στην εξουσία πάνω από δεκατρία χρόνια.
Ο “Μπίμπι” πάντως έχει ξεγελάσει στο παρελθόν τα exit polls: το 2015, όταν εμφάνιζαν το «Λικούντ» να βρίσκεται με τέσσερις έδρες πίσω από το «Ζιονιστ Γιούνιον» του Ισαάκ Χέρτζογκ αλλά τελικά ο Νετανιάχου κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα σχηματίζοντας κυβέρνηση για τέταρτη φορά, και το 2009, που το κόμμα Καντίμα της Τζιπί Λιβνί ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνοντας και πάλι την πρωθυπουργία στον Νετανιάχου.
Καθώς τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά αύριο και δεδομένης της κατακερματισμένης κατάστασης της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το οριστικό συμπέρασμα. Το εκλογικό όριο είναι στο 3.25%, και συνήθως στην βουλή του Ισραήλ μπαίνουν 10-14 κόμματα. Με φόντο τα παραπάνω, απαραίτητη είναι η συγκρότηση συμμαχίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ περισσότερες από τις μισές από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ. Αυτό σημαίνει ότι πρωθυπουργός δεν γίνεται απαραίτητα ο αρχηγός του πρώτου σε έδρες κόμματος, αλλά αυτού που θα συγκροτήσει την πολυπόθητη συμμαχία.
Βάσει όλων αυτών κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει, όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, το ποσοστό και οι έδρες που θα λάβουν κόμματα αριστερά και δεξιά του πολιτικού τόξου. Συγκεκριμένα, κόμματα όπως το «Γισραέλ Μπειτένου» και το «Σχάς», όπως και το κεντρώο «Ζεχούτ», μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς συμμάχους του Νετανιάχου. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι η λεγόμενη «αραβική ψήφος» (Ισραηλίτες Άραβες) που, αν κινηθεί κάτω του 50%, θα δώσει περισσότερες ελπίδες εκλογής στις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, δηλαδή στον Νετανιάχου. Και με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι αυτών των Αράβων Ισραηλινών όπως το «Τάαλ» και το «Μπαλάντ» δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού ή συμμαχίας, ο Μπένι Γκάντζ αναμένεται να στρέψει την προσοχή του για συμμάχους σε κόμματα όπως το «Μερέτζ» και «Λαμπόρ», που τοποθετούνται στην «κεντροαριστερά» του πολιτικού φάσματος.
Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» -ενδεχόμενο όμως που μέχρι τώρα έχει ρίξει στο τραπέζι μόνο το κόμμα του Γιάιρ Λαπιν, «Υπάρχει Μέλλον». Προς το παρόν, την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόιβεν Ριβλίν, μέσα σε μια εβδομάδα, με χρονικό ορίζοντα 45 ημερών για τα «τελικά παζάρια».
Γιάννης Μαντζίκος