Εκλογές «παρωδία» στη Ρωσία χωρίς αντιπολίτευση

Εκλογές «παρωδία» στη Ρωσία χωρίς αντιπολίτευση

Του Γιάννη Μαντζίκου

Υπό κανονικές συνθήκες οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων στη Μόσχα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας απασχολούν παρά ελάχιστους,  όμως με δεδομένα τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  τον αποκλεισμό του συνόλου της αντιπολίτευσης και την κακή κατάσταση της οικονομίας δημιουργείται νέο σκηνικό.

Τα τελικά αποτελέσματα επίσης έχουν λίγη σημασία αφού οι εκλογές, όπως αναφέρουν ανταποκριτές ξένων μέσων, διεξήχθησαν υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας, νοθείας και σε αρκετές περιπτώσεις άμεσων απειλών στους ψηφοφόρους. Στη Μόσχα για παράδειγμα το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κάτω του 30% σε μια ακόμα απόδειξη ότι οι Ρώσοι δείχνουν γυρίζουν το κεφάλι στις τακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντίστοιχα χαμηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής και στην Αγία Πετρόπουλη την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η επίσημη στατιστική αρχή της χώρας δεν προχώρησε σε δημοσίευση exit poll, κάτι που δεν έκαναν και αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα. 

Το καλοκαίρι που πέρασε συνοδεύτηκε από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει ζήσει η χώρα από το 2012, όποτε οι Ρώσοι πλημμύρισαν τους δρόμους αντιδρώντας όχι μόνο στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά στον άνευ λόγου αποκλεισμό του συνόλου της αντιπολίτευσης και κυρίως των υποψηφίων του βασικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο τελευταίος βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συστηματικής καμπάνιας σπίλωσης και απαξίωσης, αφού όχι μόνο συνελήφθη πριν λίγο καιρό αλλά οι ρωσικές αρχές έχουν παγώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Από την πλευρά του ο Ναβάλνι μετά το αποκλεισμό των δικών του υποψηφίων στις τοπικές εκλογές της Μόσχας, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν εκείνους των κομμουνιστών ώστε να φανεί η απαξίωση στις τακτικές του Κρεμλίνου.

Ενδεικτικό πάντως της αναταραχής που επικρατεί είναι ότι οι υποψήφιοι που υποστήριζε δεν κατέβηκαν υπό την σημαία του κόμματος Ενωμένη Ρωσία αλλά ως ανεξάρτητοι προκειμένου να κρύψουν την σχέση με το Κρεμλίνο. 

Την ίδια ώρα τα προβλήματα αυξάνονται καθώς παρά τις υποσχέσεις Πούτιν για μείωση της φτώχειας κατά το ήμισυ έως το 2024 τα στοιχεία τον διαψεύδουν. 

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Rosstat, ο αριθμός των φτωχών βρίσκεται σε σαφή αύξηση: 20,9 εκατομμύρια για το πρώτο τρίμηνο, αλλιώς το 14,3% του πληθυσμού, έναντι 20,4 εκατομμυρίων (13,9% του πληθυσμού) την αντίστοιχη περίοδο το 2018, ήτοι 500.000 περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο. 

Δεν είναι επίσης τυχαίο με φόντο τα παραπάνω ότι ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2021 θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν μπορεί πια να κάνει σχέδια για παράταση της θητείας του πέραν του 2024, οπότε και ολοκληρώνεται η τωρινή.