Eκλογές στη Βενεζουέλα: Επανεκλέγη ο Νικολά Μαδούρο
AP Photo/Fernando Vergara
AP Photo/Fernando Vergara

Eκλογές στη Βενεζουέλα: Επανεκλέγη ο Νικολά Μαδούρο

Θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας αποτελεί για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, η νίκη του, η επανεκλογή του στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία με ποσοστό 51,20%, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε βρίσκεται σε αντίφαση με exit polls που υπεδείκνυαν νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη» εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σύμφωνα με τον οποίο η συμμετοχή ανήλθε στο 59%.

Οκτώ χώρες ζητούν εγγυήσεις πως το αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται στη βούληση του λαού

Την Κυριακή (28/7) οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν με κοινή τους ανακοίνωση «απολύτως αναγκαίο» ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι «εγγυημένος».

«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της πλατφόρμας X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων» καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο –ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή– σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο «λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».