Του Γιάννη Μαντζίκου
Την ώρα που το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε σε παράλυση για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, η είδηση περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο ενίσχυσε τις φήμες ότι τον τελευταίο λόγο για την πορεία των πραγμάτων θα έχει το Πεκίνο. Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση διατήρησε κλειστά όλα τα σχολεία, περιλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών, για λόγους ασφαλείας με το πεδίο της μάχης να έχει πια μετατοπιστεί στα πανεπιστήμια, μετά την απόφαση των αστυνομικών αρχών να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημίων.
Το εκρηκτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, γεννά ερωτηματικά για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πεκίνου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αρχικά, η είδηση που δημοσίευσαν οι «Global Times», ταμπλόιντ η οποία ανήκει στη «Λαϊκή Ημερησία», την εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα ανακοίνωνε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας εν όψει του Σαββατοκύριακου, διαψεύστηκε πολύ σύντομα. Στη συνέχεια όμως η δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ από τη Βραζιλία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των BRICS, τόνισε ότι «σκοπός είναι η αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην πόλη», μια δήλωση που αν μη τι άλλο αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο πανίσχυρος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δεν έχει επέμβει, οφείλεται στο διακύβευμα και την φήμη που έχει το Χονγκ Κονγκ για τη παγκόσμια οικονομία και κοινότητα. Μια βίαιη επέμβαση θα απειλούσε πρώτα από όλα, το αφήγημα του Πεκίνου για «αρμονική συνύπαρξη» του οικονομικού μοντέλου του καπιταλισμού με το σκληρό Κομμουνιστικό καθεστώς. Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει η απειλή από την Ουάσινγκτον. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ψηφίσει την λεγόμενη «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ» του 2019, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει νόμος. Η πράξη απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκτιμήσει το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί τα ειδικά προνόμια εμπορικών συναλλαγών της πόλης βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- Χονγκ Κονγκ του 1992. Σε περίπτωση επέμβασης της Κίνας, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον παραπάνω νόμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της πόλης κράτους. Χθες άλλωστε, η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αυτό μια ακόμα φορά.
Με φόντο τα παραπάνω εκτίμηση πολλών αναλυτών είναι ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να ζητήσει βάσει του «μίνι» Συντάγματος την ενεργοποίηση του άρθρου 14 το οποίο προβλέπει την πρόσκληση των εφεδρικών ειδικών δυνάμεων του στρατού της Κίνας που ειδικεύονται στην καταστολή βίαιων εξεγέρσεων χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία τανκς και οπλισμένων στρατιωτών.
AP/Photo