Για «τραγική μάχη» με κορονοϊό με ακόμα και 5.000 νεκρούς ημερησίως κάνουν λόγο οι ειδικοί που παρατηρούν την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως για μια ομαλότερη μετάβαση από την μηδενική πολιτική, που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε, στην κανονικότητα, η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην προσπάθεια εμβολιασμού των ειδικών ομάδων.
Μάλιστα, σήμερα στην χώρα εισήχθησαν τα πρώτα εμβόλια κατά του covid μη κινεζικής παραγωγής. Πρόκειται για 11.500 δόσεις που έστειλε η γερμανική BioNTech, για τον εμβολιασμό Γερμανών ομογενών.
Την ίδια ώρα οι αρχές εξαλείφουν και τα τελευταία ίχνη της πολικής της «μηδενικής Covid», σχεδιάζοντας την κατάργηση των περιορισμών της καραντίνας για τους ξένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα από τον Ιανουάριο.
Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το σχήμα «0+3», σύμφωνα με το οποίο η υποχρέωση της καραντίνας σε ξενοδοχείο ή δομή απομόνωσης θα καταργηθεί και οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Κίνα να υποβάλλονται σε τριήμερη παρακολούθηση.
Ανησυχίες για 5.000 νεκρούς τη μέρα
Πάνω από 5.000 άνθρωποι πιθανόν πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω της Covid-19 στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας συλλογής στοιχείων για τον τομέα της υγείας Airfinity, σε μια δραματική αντίθεση με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Πεκίνο για τη τωρινή έξαρση στη χώρα.
Η βρετανική εταιρία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογισμού με βάση τα δεδομένα των κινεζικών επαρχιών προκειμένου να καταλήξει στους αριθμούς αυτούς, σύμφωνα με τους οποίους οι ημερήσιες μολύνσεις στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Οι εκτιμήσεις της «έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν 1.800 κρούσματα και μόνο επτά επίσημους θανάτους κατά την τελευταία εβδομάδα», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.
Η Airfinity ανέφερε ότι η ανάλυση κινδύνου θνητότητας υποδηλώνει ότι από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο τωρινό ξέσπασμα κορονοϊού στην Κίνα. Αναλύσεις με βάση άλλα μοντέλα επίσης προβλέπουν ακόμα και 2,1 εκατ. θανάτους.
Τραγική μάχη
Νοσοκομείο της Σαγκάης κάλεσε το προσωπικό του να προετοιμαστεί για «τραγική μάχη» με τον COVID-19, καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, η ο ιός σαρώνει την Κίνα σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.
Μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η Κίνα αυτό τον μήνα προχώρησε σε απότομη αλλαγή πολιτικής, «ξυλώνοντας» το καθεστώς «μηδενικού COVID-19», το οποίο είχε σημαντικές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο, ο επίσημος αριθμός θανάτων στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια είναι 5.241 - μικρός συγκριτικά σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.
«Ουρές» στα γραφεία τελετών
Η Κίνα δεν ανέφερε νέους θανάτους από COVID για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στις 21 Δεκεμβρίου, παρόλο που οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών υποστηρίζουν ότι η ζήτηση εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τα τέλη υψηλότερα.
Οι αρχές - που έχουν περιορίσει τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό θανάτων από κορονοϊό, προκαλώντας την κριτική πολλών ειδικών - επιβεβαίωσαν 389.306 κρούσματα με συμπτώματα.
Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα επίσημα στοιχεία αποτελούν αναξιόπιστο οδηγό, καθώς γίνονται λιγότεροι έλεγοι σε ολόκληρη την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών.
Γερμανικά εμβόλια στην Κίνα
Η γερμανική BioNTech ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έστειλε 11.500 δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 στην Κίνα για να χορηγηθούν αρχικά σε Γερμανούς ομογενείς.
Το φορτίο έφτασε στην Κίνα την Τετάρτη και πρόκειται για το πρώτο ξένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παραδόθηκε στη χώρα.
Την Πέμπτη, η BioNTech ανακοίνωσε ότι η παράδοση περιείχε τόσο το αρχικό εμβόλιο COVID-19 που στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού όσο και το ενημερωμένο εμβόλιο που στοχεύει στις υποπαραλλαγές BA.4/BA.5 της Όμικρον.
Στις αρχές της πανδημίας, η BioNTech είχε κλείσει συμφωνία με την Shanghai Fosun Pharmaceutical με σκοπό να προμηθεύσει με δόσεις εμβολίων την Κίνα.
«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε»
Το νοσοκομείο Shanghai Deji, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat αργά την Τετάρτη, ανακοίνωσε υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα κρούσματα στην πόλη ανέρχονται σε περίπου 5,43 εκατομμύρια, καθώς και ότι 12,5 εκατομμύρια πρόκειται να μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους.
«Η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά δεν θα είναι ασφαλείς», αναφέρει το νοσοκομείο.
«Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η Σαγκάη θα πέσει και θα μολυνθεί το προσωπικό του νοσοκομείου στο σύνολό του! Θα μολύνουμε όλη την οικογένεια! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε», αναφέρεται.
Δίμηνο lockdown
Οι κάτοικοι της Σαγκάης υπέστησαν δίμηνο lockdown το οποίο έληξε την 1η Ιουνίου, με πολλούς να χάνουν εισοδήματα. Εκατοντάδες πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από κορονοϊό τον επόμενο χρόνο, δεδομένων των σχετικά χαμηλών ποσοστών πλήρους εμβολιασμού του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού της.
Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι πάνω από 90%, αλλά το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει αναμνηστική δόση πέφτει στο 57,9% και στο 42,3% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Σε νοσοκομείο στο Πεκίνο, πλάνα από την κρατική τηλεόραση CCTV δείχνουν πλήθος ηλικιωμένους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας να αναπνέουν με μάσκες οξυγόνου. Δεν ήταν σαφές πόσοι είχαν COVID.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, Han Xue, είπε στο CCTV ότι δέχονταν 400 ασθενείς την ημέρα, τέσσερις φορές περισσότερους από το συνηθισμένο.