Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών καταδιώκουν τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ενώ έχουν στο στόχαστρο τους δύο τρομοκράτες που σχεδίασαν την επίθεση, Μοχάμεντ Ντέιφ και ο Γιαχία Σινγουάρ, καθώς και τον κορυφαίο ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος διαμένει στο Κατάρ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, που αναμεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ισπανία, δεν θα υπάρχουν κρατούμενοι στην ηγεσία της Χαμάς. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ προσπαθούν να κυνηγήσουν τους ηγέτες της Χαμάς εδώ και 11 ημέρες, τους οποίους ήδη θεωρούν «ζωντανούς νεκρούς», σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο.
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο απρόσωπος στρατιωτικός ηγέτης που είναι γνωστός σήμερα, βρίσκεται κρυμμένος και έχει γλιτώσει τον θάνατο δεκάδες φορές, η τελευταία το 2021, θεωρείται ο εγκέφαλος της αιφνιδιαστικής επίθεσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, - και η πιο θανατηφόρα - από τον πόλεμο κατά της Αιγύπτου και της Συρίας, το 1973.
Οι πράκτορες αναζητούν επίσης τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινγουάρ, ο οποίος πέρασε 23 χρόνια – το ένα τρίτο της ζωής του – στις ισραηλινές φυλακές. Από την εξορία του στο Κατάρ, ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, Ισμαήλ Χανίγια, γνωρίζει ότι βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο.
Εν μέσω του πολέμου του 2014, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το σπίτι του Ντέιφ στη Γάζα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της συζύγου του και ενός από τα μικρά παιδιά του. Γεννημένος πριν από 58 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα (όπως το Sinwar), ο επικεφαλής των ταξιαρχιών Ezedín al Qasam, του οποίου το πραγματικό επώνυμο είναι Masri, παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Ισραήλ από το τέλος της πρώτης Ιντιφάντα, το 1993.
Οι επίλεκτοι κομάντος του στρατού και του Shin Bet (εσωτερική ασφάλεια) τον είχαν εντός βεληνεκούς αρκετές φορές, αλλά πάντα κατάφερνε να γλυτώσει, ακόμη και βαριά τραυματισμένος, παρά τις επιθέσεις πυραύλων εναντίον των αυτοκινήτων του ή των ασφαλών σπιτιών του.
Δεν χρησιμοποιεί ποτέ ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας και στέλνει τις παραγγελίες του μέσω ενός δικτύου αξιόπιστων ταχυμεταφορών. Κανείς δεν έχει δει το υποθετικά παραμορφωμένο πρόσωπό του εδώ και πολύ καιρό. Οι εχθροί του στην ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζονται ότι έχασε ένα μάτι και ένα χέρι, κουτσαίνει και υποφέρει από σοβαρές βλάβες στην ακοή από τότε που ήταν ο κύριος μηχανικός εκρηκτικών για το κίνημα της Χαμάς.
«Σήμερα, η οργή του Al Aqsa, η οργή του λαού μας και του έθνους μας εκρήγνυται. Σήμερα είναι η μέρα σας να κάνετε αυτή την εγκληματική οντότητα [το Ισραήλ] να καταλάβει ότι η εποχή της έχει τελειώσει».
Λίγο μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και στρατιωτών, πέθαναν εν μέσω σκηνών βαρβαρότητας ενώ άλλοι διακόσιοι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, πιάστηκαν όμηροι, ο Μοχάμεντ Ντέιφ μετέδωσε ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο βάφτισε την επιχείρηση ως «Πλημμύρα Al Aqsa».
Αναφερόταν στο κορυφαίο των τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, την Al Aqsa, η οποία φιλοξενεί τα σύμβολα της ταυτότητας για τους Παλαιστίνιους, την ώρα που ένα κύμα σχεδόν 3.000 ρουκετών εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.
Τον Μάιο του 2021 και κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου κύματος ρουκετών που εκτοξεύτηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα, οι ισραηλινές επιδρομές εναντίον της τοποθεσίας που θεωρείται το τρίτο πιο ιερό μέρος στο Ισλάμ εξόργισε τον ισλαμικό κόσμο. Τότε ήταν που ο Ντέιφ άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση στα σύνορα της Γάζας, αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.
«Η επίθεση πυροδοτήθηκε από εικόνες του Ισραήλ να εισβάλλει στο τέμενος Al Aqsa κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να χτυπά πιστούς, να τους επιτίθεται, να σέρνει ηλικιωμένους και νέους έξω από τον ιερό τόπο», είπε η προαναφερθείσα πηγή στη Γάζα. «Όλα αυτά τροφοδότησαν και φούντωσαν τον θυμό του».
Mohamed Deif y Yahia Sinwar, los cerebros del ataque de Hamás a los que Israel quiere dar caza en su ofensiva sobre Gaza https://t.co/5fnkYdRwjx
— EL PAÍS (@el_pais) October 17, 2023
Η στρατηγική του φαινομενικού πραγματισμού
Το πού βρίσκεται ο Ντέιφ είναι άγνωστο. Θεωρείται ότι κρύβεται κάπου στο δίκτυο των τούνελ και των υπόγειων καταφυγίων μαζί με άλλους ηγέτες της Χαμάς και διοικητές των Ταξιαρχιών Ezedín al Qasam. Είναι γνωστό ως The Metro στην ορολογία των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και διαθέτει διοικητικούς, υγειονομικούς και οικιστικούς χώρους. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πού κοιμάται κάθε βράδυ.
Η ίδια πηγή κοντά στη Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για την επίθεση ελήφθη από κοινού με τον Sinwar , τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα. Η εσωτερική εκλογή το 2017 ενός στρατιωτικού αρχηγού ως νέου πολιτικού ηγέτη σηματοδότησε μια εσωτερική ανατροπή στην ισλαμιστική οργάνωση. Στη συνέχεια, ο Sinwar χαρακτηρίστηκε ως εξτρεμιστής σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Ismail Haniya, καθώς και ως θρήσκος και πραγματιστής.
Η πολιτική του μετατόπιση φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα στρατηγήματος, που έκανε το Ισραήλ να πιστέψει ότι δεν τον ενδιέφερε μια σύγκρουση και ότι είχε επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Λωρίδας. Ενώ το Ισραήλ προσέφερε οικονομικά κίνητρα στη Χαμάς, όπως άδειες εργασίας στο έδαφός της για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας, οι πολιτοφυλακές του Ezedin al-Qassam προετοίμασαν την επίθεση στα περίχωρα της Γάζας.
Ο Sinwar καταδικάστηκε στο Ισραήλ σε τέσσερις ποινές ισόβιας κάθειρξης επειδή διέταξε τον θάνατο Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με τον στρατό κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005). Απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 2011, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής 1.047 Παλαιστινίων κρατουμένων που επέτρεψε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit, ο οποίος είχε απαχθεί στη Γάζα από το 2006. Η εκλογή του αντανακλά το αυξανόμενο βάρος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε ολόκληρο το ισλαμιστικό κίνημα μετά από αρκετές ένοπλες συγκρούσεις με τον Ισραηλινό Στρατό.
Το ορατό πρόσωπο της οργάνωσης
Για το Ισραήλ, η ονομασία αντιπροσώπευε ένα προκλητικό μήνυμα από τη Χαμάς, στοιχηματίζοντας σε μια στρατιωτική διοίκηση μετά την αποχώρηση του αμάχου Haniya, ο οποίος μέχρι τότε ήταν το ορατό πρόσωπο της οργάνωσης από τότε που απομάκρυνε τη Φάταχ από την εξουσία το 2007.
Γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στο Shati, ένα στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της Γάζας. Ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ζούσε σεμνά σε ένα σπίτι κοντά στον παραλιακό δρόμο, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ο Haniya ήταν επίσης ο υποψήφιος που νίκησε την ηγεμονική Φατάχ στις κάλπες το 2006, το κόμμα που ίδρυσε ο εκλιπών ιστορικός ηγέτης Γιασίρ Αραφάτ.
Έγινε το δεξί χέρι του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε στο αναπηρικό του καροτσάκι από το Ισραήλ το 2004. Και οι δύο είχαν γλιτώσει από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ συναντιόντουσαν στη μέση της Δεύτερης Ιντιφάντα.
Μετά την εξορία στο Κατάρ, ο Haniya ανέλαβε πρόσφατα προεδρικά και αντιπροσωπευτικά καθήκοντα, ως ο ορατός διπλωματικός επικεφαλής της Χαμάς στο εξωτερικό, επικεφαλής μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: El Pais, Reuters, ΕΡΤ