Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στον λαό του Λιβάνου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βηρυτό, όπως αναφέρει όμως το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις των συμβούλων του, θα απευθύνει και έκκληση για βαθιές αλλαγές, ώστε να οικοδομηθεί ένας «νέος Λίβανος».
Ο Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 137 ατόμων. Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό σήμερα δήλωσε ότι απαιτείται επείγουσα απάντηση στην πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, ο Λίβανος θα συνεχίσει να υποφέρει.
Η Γαλλία αναζητά εδώ και καιρό τρόπους στήριξης της πρώην αποικίας της, και έστειλε βοήθεια εκτάκτου ανάγκης αμέσως μετά την έκρηξη, ωστόσο διπλωμάτες εκφράζουν τις ανησυχίες της γαλλικής κυβέρνησης για την ενδημική διαφθορά στη χώρα.
«Στόχος της επίσκεψης του προέδρου είναι να καταρρίψει την ιδέα ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα μόνη, κατεστραμμένη, στα πρόθυρα της εξαφάνισης», δήλωσε ένας σύμβουλος του Μακρόν. «Θα είναι μια ευκαιρία να δώσει ελπίδα στον λαό του Λιβάνου, να τους τονίσει ότι υπάρχει τρόπος, και ότι η Γαλλία βρίσκεται εδώ για να σταθεί το πλάι τους».
Ο ίδιος σύμβουλος είπε ότι το ταξίδι αυτό είναι επίσης «μια ευκαιρία να τεθούν ξεκάθαρες βάσεις για ένα συμβόλαιο ανασυγκρότησης του Λιβάνου που θα είναι απαιτητικό για όλους και δεν θα δημιουργεί συγκρούσεις».
Άλλη πηγή κοντά στον Γάλλο πρόεδρο τόνισε ότι ο Μακρόν αναμένει να δει τους ηγέτες του Λιβάνου να αναλαμβάνουν δράση. «Θέλει να τους πει κάποιες ωμές αλήθειες: η Γαλλία είναι πρόθυμη να κινητοποιήσει την διεθνή κοινότητα, αλλά αυτό θα πρέπει να σημαίνει βαθιές αλλαγές για έναν νέο Λίβανο».
Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα αίτια της έκρηξης στην τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλικών που βρισκόταν αποθηκευμένη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο λαός όμως, που έχει υποφέρει από παρατεταμένη οικονομική ύφεση, κατηγορεί την κακή διακυβέρνηση και τη διαφθορά.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον προηγούμενο μήνα είχε ζητήσει «συγκεκριμένες δράσεις» και είχε τονίσει ότι οι εκκλήσεις των διαδηλωτών για αλλαγές και διαφάνεια «δυστυχώς δεν έχουν έως τώρα εισακουσθεί».