«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 ηγέτες από όλο τον πλανήτη που βρίσκονται στο Παρίσι. Ανάμεσά τους είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν (οι οποίοι δεν είχαν τελικώς ουσιαστική διμερή συνάντηση), η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και πολλοί άλλοι.
Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, που σήμανε ουσιαστικά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση (από τις αξίες και τη συνεργασία), η βία και η επιβολή». Ο Μακρόν κάλεσε τους ομολόγους του να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη», ενώ επέκρινε δριμύτατα τον εθνικισμό. «Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε.
«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αργότερα αναμένεται να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του τριήμερου Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.
Μακρόν vs Τραμπ
Οι περισσότερες από τις αιχμές που άφησε ο Μακρόν είχαν στόχο, όπως αναφέρεται ήδη, αφενός τους λαϊκιστές της Ευρώπης και αφετέρου τον Τραμπ, ο οποίος με τη στάση του αντιμετωπίζεται ως απειλή και από μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων. Για του λόγου το αληθές, ο Μακρόν έχει επικρίνει δριμύτατα τόσο την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όσο και να καταγγείλει τη συνθήκη INF που έχει υπογραφεί με την πρώην ΕΣΣΔ και αφορά τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για το τελευταίο θεμα, μάλιστα, αυτή που απειλείται περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη είναι η Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Παρίσι, απειλήθηκε... θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, όταν ο Τραμπ χαρακτήρισε «μεγάλη προσβολή» την πρόταση του Μακρόν για συγκρότηση ευρωστρατού, έτσι ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίζει με ίδιες δυνάμεις τις απειλές που υπάρχουν, στις οποίες συμπεριέλαβε και τις ΗΠΑ! Πάντως, κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων το Σάββατο, δεν δόθηκε συνέχεια στην υπόθεση αυτή -κάτι, όμως, που δεν αποκλείεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.
Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι'' αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», απευθύνθηκε προς τους ομολόγους του λέγοντας: «Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!. Εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».
«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.
«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (...). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». «Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.
Δρακόντεια μέτρα στο Παρίσι για την ασφάλεια των επισήμων
Υπό δρακόντεια μέτρα βρίσκεται το Παρίσι, με την κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την επετειακή εκδήλωση.
Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία: γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο και γύρω από την Βιλέτ όπου θα γίνει το «Φόρουμ για την Ειρήνη».
Γύρω στους 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η ασφάλεια που συνοδεύει τον Ντόναλντ Τραμπ (700 άτομα), καθώς και τα μέλη της ασφάλειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στον εκθεσιακό χώρο της Βιλέτ βρίσκονται ήδη 2.600 αστυνομικοί για την προστασία του χώρου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και της συναυλίας της Φιλαρμονικής που θα δοθεί μετά τη λήξη του.
Διαδηλώτριες της Femen κατά της αυτοκινητοπομπής του Τραμπ
Πάντως τρία μέλη της οργάνωσης Femen συνελήφθησαν αφού παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής των επισήμων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τη στιγμή που ανέβαινε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων το αυτοκίνητο του αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Δύο γυμνόστηθες ακτιβίστριες, που είχαν γράψει στα στήθη τους «Hypocrisy parad» (Παρέλαση υποκρισίας) και «Gangsta party» (Πάρτι γκάνγκστερ), πήδηξαν πάνω από τους φράκτες ασφαλείας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του Τραμπ περνούσε μπροστά από το κοινό λίγο πριν από τις 11 π.μ.. Μια τρίτη γυμνόστηθη γυναίκα, που βρισκόταν λίγο πιο ψηλά στη λεωφόρο, έκανε το ίδιο.
Συνελήφθησαν και οι τρεις, η μία στο οδόστρωμα, οι δύο άλλες αφού αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τους φράκτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία.
«Η Γαλλία γιορτάζει την ειρήνη μ'' αυτή την τελετή, όμως οι μισοί από τους προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις συγκρούσεις στον κόσμο», δήλωσε λίγο μετά στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα μέλος της Femen που βρισκόταν εκεί, η Κονστάνς Λεφέβρ.
Χθες τρεις γυναίκες μέλη της Femen είχαν εμφανιστεί για λίγο κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου με γυμνά στήθη και υψωμένες γροθιές, φωνάζοντας «Welcome war criminals» (Καλωσήρθατε εγκληματίες πολέμου). Στα στήθη τους είχαν γράψει το σύνθημα «Fake peacemakers, real dictators» (Ψεύτικοι ειρηνοποιοί, πραγματικοί δικτάτορες).
Φωτογραφία: APImages