Στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα «θα μιλήσουμε για τα πάντα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «αν λένε ( σ.σ η Ελλάδα) ότι δεν θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά, τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες».
Ο Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό NTV, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από το Πακιστάν, συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους και τόνισε πως «αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως "ναι" η "όχι". Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».
Ως προς το Κυπριακό δήλωσε ότι δεν έχει έρθει ακόμη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πρόταση της Τουρκίας (σ.σ για συνάντηση επιτροπής 5+1) και διαμήνυσε πως «εάν δεν αποδεχτούν την "ΤΔΒΚ", δεν θα επιτρέπουμε στους Έλληνες να συμμετάσχουν».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι επιστολή στον Τ. Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας τι υπήρξε συμφωνία των δυο ανδρών για σημαντικά ζητήματα, μεταξύ αυτών για Συρία και Λιβύη, καθώς και για συνάντησή τους.
Σημείωσε δε πως «στην επιστολή, ο Πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και τη βούλησή του να αναπτύξει θετικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και να συναντήσει τον πρόεδρό μας την προσεχή περίοδο. Είναι μια πολύ θετική επιστολή με ορισμένα κομμάτια στα τουρκικά. Ο πρόεδρος μας το καλωσόρισε και συμφώνησε να συναντηθεί με τον Μακρόν. Μια αρχική συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης».
«Ελπίζω ότι η Γαλλία δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη που διέπραξε στο πλαίσιο της επιχείρησής μας την Ειρηνική Άνοιξη. Φυσικά, αυτή η διαδικασία (συμφιλίωσης) θα επηρεάσει θετικά τους διμερείς μας δεσμούς, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περιφερειακά ζητήματα», τόνισε ο υπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος αναφέρθηκε στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας ότι «Θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τον Μπάιντεν. Αλλά αν πούμε ότι «οι σχέσεις ξαφνικά θα βελτιωθούν εντελώς» τότε δεν θα είμαστε ρεαλιστές» . «Νομίζω ότι θα είναι μια πιο προβλέψιμη διαδικασία όσον αφορά τις σχέσεις μας», κατέληξε.