Η ένταση μεταξύ της Αιθιοπίας και του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κλιμακώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
Ο Τέντρος κατάγεται από το Τιγκράι, την περιφέρεια της Αιθιοπίας που έχει γίνει θέατρο μιας σφοδρής ένοπλης σύγκρουσης εδώ και έναν χρόνο, μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και των ανταρτών του TPLF. Η Αντίς Αμπέμπα είχε ήδη καταγγείλει, από τα μέσα Ιανουαρίου, τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Τέντρος τότε για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι.
Σήμερα, ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ Ζενέμπε Κεμπέντε επιχείρησε δύο φορές να καταγγείλει ξανά τον Τέντρος, αλλά τον διέκοψε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, εξηγώντας του ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα αυτό. «Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας. Η χώρα μου, η Αιθιοπία, είχε τη χαρά να προτείνει» το 2017 τον Τέντρος για την ηγεσία του ΠΟΥ, είπε ο Κεμπέντε. «Δυστυχώς, ο Δρ Τέντρος δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών που απαιτούνται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του «για να προωθήσει τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντά του, εις βάρος των συμφερόντων της Αιθιοπίας».
Ο Κεμπέντε είπε επίσης ότι η χώρα του «είναι ανεκτική απέναντι σε αυτές τις παραβάσεις» αλλά ελπίζει ότι ο Τέντρος, που είναι ο μοναδικός υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του ΠΟΥ, «θα σταματήσει την απρεπή συμπεριφορά του».
Ο Τέντρος, η υποψηφιότητα του οποίου θα εξεταστεί αύριο Τρίτη, έχει επικρίνει πολλές φορές την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι. Από τις συγκρούσεις, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή η περιφέρεια της Αιθιοπίας είναι «ντε φάκτο αποκλεισμένη» από την ανθρωπιστική βοήθεια. Στις 12 Ιανουαρίου ο Τέντρος είπε ότι «πουθενά αλλού στον κόσμο δεν βλέπουμε μια τέτοια κόλαση, όπως στο Τιγκράι».
Τα σχόλια του Τέντρος απειλούν την αμεροληψία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την αιθιοπική κυβέρνηση η οποία έχει ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γενικού διευθυντή του Οργανισμού. Σε αυτό το αίτημα, που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο προεδρεύων, ο Κενυάτης Πάτρικ Άμοθ. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα, με πολιτικές προεκτάσεις, που είναι εκτός του διαδικαστικού πλαισίου αυτής της συνεδρίασης», εξήγησε. Για αυτόν τον λόγο πρότεινε, και το Συμβούλιο αποδέχτηκε, να μην συζητηθεί το θέμα.