Έντονες αντιδράσεις ΕΕ για την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής» από τη Γεωργία
Shutterstock
Shutterstock

Έντονες αντιδράσεις ΕΕ για την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής» από τη Γεωργία

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένης επιρροής» από το κοινοβούλιο της Γεωργίας, γεγονός που ενδεχομένως να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο νόμος που ψηφίστηκε νωρίτερα, απαιτεί από τους οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής».

Εισάγονται βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο νόμο έχει υιοθετήσει και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι το ζήτημα θα προστεθεί στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών, στα τέλη Ιουνίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Γεωργία κινδυνεύει να βγει εκτός ευρωπαϊκής πορείας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον Δεκέμβριο να παραχωρήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιου κράτους με το σκεπτικό ότι η Γεωργία θα προχωρήσει στα σχετικά βήματα και στις απαιτούμενες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.  «Η υιοθέτηση του νόμου περί διαφάνειας από το κοινοβούλιο είναι ένα βήμα προς τα πίσω και απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή της πορεία» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να προσθέσει ότι «οι πολίτες της Γεωργίας έχουν ξεκάθαρα επιλέξει ένα μέλλον στην Ε.Ε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες τους». «Για τον λόγο αυτό, θα προσθέσω τη Γεωργία στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται όλες οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε και εκείνη ότι «ο λαός της Γεωργίας στην πλειοψηφία του θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε».

«Ωστόσο, ο νόμος διαφάνειας και περί ξένης επιρροής πηγαίνει αντίθετα από τον πυρήνα αρχών και αξιών της Ε.Ε με αρνητικές επιπτώσεις για την πορεία της Γεωργίας στην Ε.Ε» σημείωσε.

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και παροτρύνουμε την κυβέρνηση να επαναδεσμευθεί στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους κινήθηκε η σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να παρακάμψει το βέτο της προέδρου σχετικά με το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της επιτροπής της Βενετίας που οδηγούν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση αυτού του νόμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ε.Ε. έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο αντιβαίνει στις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (για την παραπληροφόρηση, για την πόλωση, για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Κομισιόν για το καθεστώς υποψήφιας χώρας που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας στην Ε.Ε.», τονίζεται και προστίθεται ότι «πέρα από το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, μέχρι στιγμής δεν έχει κινητοποιηθεί επαρκής πολιτική προσοχή για να προχωρήσει ουσιαστικά στα εννέα βήματα».

«Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να αντιστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στην πορεία της Ε.Ε. Υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγή της δυναμικής-αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν έναντι αυτών των εξελίξεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και να αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του» καταλήγει η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της Κομισιόν.