Έντονες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων φατριών στη Λιβύη τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή με αναφορές για πολλούς νεκρούς εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η πολιτική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύκλο αίματος. Δημοσιογράφος του Reuters αναφέρει ότι συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε κεντρική συνοικία, κοντά στο ξενοδοχείο Radisson Blu, περιοχή όπου εδρεύουν πολλές κυβερνητικές και διεθνείς υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές.
Επίσης, κάνει λόγο για κινητοποίηση στρατιωτικών οχημάτων, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν μάχες στις περιοχές Ασμπάα και Άιν Ζάρα. Κάτοικοι της Τρίπολης τέλος ανέφεραν ότι ένας άνδρας και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους.
Τα τοπικά μέσα, επικαλούμενα ιατρικές πηγές, ανέφεραν αργότερα ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Στο χείλος του χάους
Η Λιβύη βρισκόταν στο χείλος του χάους για μήνες, καθώς το ανατολικό κοινοβούλιο απέρριψε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, η οποία εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι, και οδήγησε στον διορισμό αντίπαλης κυβέρνησης.
Και οι δύο πρωθυπουργοί έχουν υποστήριξη από τις ένοπλες φατρίες που ελέγχουν εδάφη στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της δυτικής Λιβύης. Ο διορισμένος από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, Φάθι Μπασάγκα, δεν κατάφερε να μετακομίσει στην Τρίπολη επειδή ομάδες στην πρωτεύουσα που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και τον πρωθυπουργό της, Αμπντουλαμίντ αλ-Ντμπέμπα, εμπόδισαν την είσοδό του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολιτικές αλλαγές πυροδότησαν νέα αντιπαράθεση που οδήγησε σε νέες μάχες.
Διαδηλώσεις και λαϊκή οργή
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, σε πόλεις που ελέγχονται από αντίπαλες φατρίες, αναδεικνύοντας τη λαϊκή οργή για τη μη διενέργεια εκλογών, καθώς και για την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού.
Στη συνέχεια, φατρίες συνέλαβαν υπόπτους, με αποτέλεσμα η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη να εκφράζει ανησυχίες την Πέμπτη.
Ο αποκλεισμός της παραγωγής πετρελαίου από ομάδες ευθυγραμμισμένες με τον ανατολικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ είχε στο μεταξύ διακόψει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης Ντμπέμπα. Όμως, την περασμένη εβδομάδα ο Ντμπέιμπα διόρισε νέο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, που λέγεται ότι είναι σύμμαχος του Χαφτάρ, προκαλώντας πολύ σύντομα το τέλος του αποκλεισμού.
Αυτό προκάλεσε αναφορές για συμφωνία μεταξύ του Χαφτάρ και του Ντμπέιμπα για να τον κρατήσουν στην εξουσία. Αυτή την εβδομάδα έγινε μια πρώτη επίσκεψη στην Τρίπολη από ανώτερο αξιωματικό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συνομιλιών για τη διατήρηση της εκεχειρίας του 2020.
Οι ένοπλες φατρίες της Δυτικής Λιβύης πολέμησαν τον Χαφτάρ κατά την επίθεσή του στην πρωτεύουσα από το 2019-20 και αρνούνται να δεχτούν να έχει επιρροή στην Τρίπολη - κάτι που προηγουμένως μετρούσε εναντίον του Μπασάγκα, αλλά μπορεί τώρα να είναι επίσης πρόβλημα για τον Ντμπέιμπα.
Αυτή την εβδομάδα ο Μπασάγκα επισκέφτηκε τη σημαντική πόλη Μισράτα της δυτικής Λιβύης -την πατρίδα τόσο του ίδιου όσο και του Ντμπέιμπα- για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του από το κοινοβούλιο. Η κίνηση προκάλεσε κινητοποιήσεις ομάδων που τον υποστήριζαν αλλά και άλλων, που κινούνταν εναντίον του.