Επιχείρηση «Εκκενώστε το Σουδάν»: Εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι
AP / Marwan Ali
AP / Marwan Ali

Επιχείρηση «Εκκενώστε το Σουδάν»: Εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι

Εν μέσω συγκρούσεων πραγματοποιείται η επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών και διπλωματών από το Σουδάν. Στο μεταξύ, απογειώθηκαν δύο ελληνικά αεροσκάφη με προορισμό τη νότια Αίγυπτο, με σκοπό να απομακρύνουν Έλληνες και Κύπριους υπηκόους.

Η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματών από το Σουδάν επιχειρείται εν μέσω πυρών. Ορισμένα από αυτά έπληξαν το γαλλικό κομβόι όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιβαίνουν Έλληνες πολίτες ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματισμένο Γάλλο αξιωματικό.

Στο μεταξύ, απογειώθηκαν και φτάνουν το απόγευμα της Κυριακής στη νότια Αίγυπτο, τα δύο ελληνικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, καθώς και 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να απεγκλωβίσουν Έλληνες και Κύπριους πολίτες από το Σουδάν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, την ώρα που συνεχίζονται οι διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία στη χώρα.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Οι χώρες της Δύσης απομακρύνουν τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι η Ιταλία θα επιχειρήσει απόψε απεγκλωβισμούς, η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και η Τουρκία, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Μία πρώτη ομάδα Ολλανδών υπηκόων απομακρύνθηκε επίσης από το Σουδάν, συγκεκριμένα, με γαλλικό ελικόπτερο από το Χαρτούμ, δήλωσε την Κυριακή ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χόεκστρα. Η απομάκρυνση των Ολλανδών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Ο Χοέκστρα ελπίζει ότι  μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορέσει να φύγει το βράδυ της Κυριακής, χρησιμοποιώντας δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που έστειλαν οι Κάτω Χώρες στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες εκκένωσης.

Συνολικά, οι Ολλανδοί πολίτες που έχουν ζητήσει εκκένωση είναι περίπου 150, ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή φωτ.: AP / Marwan Ali

Ξεκίνησε και η απομάκρυνση Σέρβων πολιτών από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Την ζώνη του πολέμου εγκαταλείπουν τέσσερις υπήκοοι της Σερβίας με κονβόι του ΟΗΕ, έξι υπήκοοι με κονβόι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας με κονβόι που οργάνωσε η Τουρκία.

Παρά ταύτα, στο Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100 υπήκοοι της Σερβίας και καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενταχθούν σε κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων χωρών.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό του από το Σουδάν. Όπως και ότι ο Καναδάς αναστέλλει προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν, και οι Καναδοί διπλωμάτες θα εργάζονται προσωρινά από ασφαλή τοποθεσία εκτός της χώρας.

Το Σάββατο το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

 

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για εκεχειρία από τη Δύση. Ο Μπάιντεν έστειλε δραματικό μήνυμα να σταματήσει η βία στο Σουδάν, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή σε «διάλογο» για να διευθετηθεί η «σοβαρή» κατάσταση στη χώρα.

Διάσωση Ελλήνων από το Σουδάν: Απογειώθηκαν τα δύο πολεμικά αεροσκάφη με προορισμό την Αίγυπτο

Στη νότια Αίγυπτο φτάνουν το απόγευμα της Κυριακής τα δύο μεταγωγικά, ένα C-130 και ένα C-27, καθώς και 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να απεγκλωβίσουν εκτός από Έλληνες και Κύπριους πολίτες. 

Πηγή φωτ.: Shutterstock

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για την απομάκρυνση των Ελλήνων εγκλωβισμένων, ενώ ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Ρέθυμνο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ανακοινώσει τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.

Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Επίσης, σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στους 420 οι νεκροί

Πηγή φωτ.: AP / Marwan Ali

Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700.

Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο.