Ο Σερ Πάτρικ Βαλλανς επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιητική.
Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, ο Βάλανς παραδέχθηκε ότι ο χειρισμός και τα αποτελέσματα της πανδημίας στη Βρετανία δεν ήταν ικανοποιητικά. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε τη χώρα σε καραντίνα στις 23 Μαρτίου και ένα πρώην μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης έχει πει ότι αν λαμβάνονταν μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είχε μειωθεί στο μισό.
Ο Βάλανε τόνισε ότι «είναι αρκετά πιθανό να δούμε τον ιό να επιστρέφει σε διαφορετικά κύματα για μια σειρά ετών». Πρόσθεσε δε ότι ενώ η κυβέρνηση καθιστά τώρα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς όπως τα καταστήματα, οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί κάτι τέτοιο από τον Απρίλιο.
Η Βρετανία κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, σχεδόν 56.000 (μαζί με τα «ύποπτα» κρούσματα), σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.
Τα σκληρά μέτρα περιόρισαν, αλλά δεν έβαλαν οριστικό τέλος στο πρώτο κύμα των μολύνσεων, παραδέχτηκε, λέγοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ισχυρές ενδείξεις» ότι ο κορονοϊός είναι εποχιακός και μπορεί να επανέλθει τα επόμενα χρόνια.
AP Photo/Frank Augstein