Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τη Hurriyet και την ΤRT Haber, οι δυο άνδρες συζήτησαν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ το δεύτερο μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα για συνάντηση μεταξύ των δυο χωρών προήλθε από τον γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Ελλάδα συμφώνησε στον διάλογο και μετά έκανε πίσω», κατηγορώντας τους Έλληνες «ότι έδειξαν ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε συγκεκριμένα πως: Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο».
«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.
Τους ισχυρισμούς του Τσαβούσογλου δεν άφησε αναπάντητους διπλωματικές πηγές της Αθήνας οι οποίες επισήμαναν πως «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει» κατέληξαν.