Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες, διαδοχικές επισκέψεις σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές.
Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του υπουργού συνοψίζονται από το υπουργείο μέσα από σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων που απέστειλε το γραφείο Τύπου με σχετική ανακοίνωσή του.
Στο Μπαγκλαντές, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. @AKAbdulMomen και τον Υπουργό Αποδήμων και Εργαζομένων στο Εξωτερικό, κ. Imran Ahmad.https://t.co/f4FVPBSiaj pic.twitter.com/dYts8kSshl
— Νότης Μηταράκης - Notis Mitarachi (@nmitarakis) February 9, 2022
Οι ερωτήσεις και απαντήσεις έχουν ως εξής:
Ερ.: Συνήψε συμφωνία η κυβέρνηση με το Πακιστάν;
Απ.: Όχι. Η κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με το Πακιστάν, αλλά αντιθέτως έθεσε τις βάσεις για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας που θα καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.
Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται. Η διπλωματική επίσκεψη αποτελεί μέρος διαπραγμάτευσης και δεν δημιουργεί τετελεσμένα.
Θα ανταποκρίνεται σε αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και θα θέτει αυστηρά όρια διαμενόντων ανά έτος. Αυτονόητα, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση επιστροφών όσων διαμένουν παρανόμως, η όποια συμφωνία θα διακοπεί.
Ερ.: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους φέρνει για πάντα στη χώρα;
Απ.: Λάθος, το Μνημόνιο με το Μπανγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15.000 ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να φεύγουν τρεις μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος περιόδου πέντε ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στη λύση του Μνημονίου Κατανόησης.
Στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.
Με τη νομοθέτηση του άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε με το Μπανγκλαντές, η χώρα μας:
- Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως εννιά μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
- Θα χορηγήσει, βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14, 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπανγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.
Τονίζεται ότι άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται μόνο αν υπάρξει σύμβαση με εργοδότη/αγρότη. Άρα, θα δοθούν εποχικές άδειες μόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.
Αυτό σημαίνει ότι μετά από πέντε χρόνια, ο δικαιούχος θα φεύγει από την Ελλάδα. Όπως θα φύγουν, όσοι ήδη βρίσκονται παράνομα στη χώρα σήμερα.
Ερ.: Δημιουργεί η κυβέρνηση μουσουλμανικές μειονότητες;
Απ.: Σε καμία περίπτωση. Οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για εννιά μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες.
Επιπλέον, το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για πέντε χρόνια, με την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απωλέσει αυτομάτως τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης το χρόνο αγγίζουν τις 101.000 και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.
Τέλος, η αξιοποίηση ήδη διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα σε εποχικές αγροτικές εργασίες θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση αστικών κέντρων.
Ερ.: Θα έχουν αυτοί οι μετανάστες δικαίωμα ψήφου και θα παίρνουν ιθαγένεια;
Απ.: Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως εννιά μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας.
Συνεπώς, το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δικαιούχοι είναι η πρόσβαση στην εποχική εργασία. Ούτε πολιτογραφούνται, ούτε ψηφίζουν. Μετά το πέρας της πενταετίας, θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους.