Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ θα ηγηθεί της πρώτης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν μετά από πολλά χρόνια, μια κίνηση με υψηλό πολιτικό συμβολισμό δεδομένων των εντάσεων με την Κίνα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οι πρώτοι που επισκέπτονται την Ταϊβάν μετά το 1979 θα μεταβούν στο νησί για θέματα συνεργασίας σχετικά με τον κορονοϊό, ωστόσο η επίσκεψη τους είναι σίγουρο ότι προκαλεί οργή στο Πεκίνο.
Για την Ουάσινγκτον, η συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Η Ταϊπέι η οποία είχε το καθεστώς παρατηρητή, αποκλείστηκε το 2016 από την συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας όταν ανήλθε στην προεδρία η σημερινή πρόεδρος Τσάι Ινγκ Βεν, αφού έθεσε βέτο η Κίνα.
Παράλληλα, πολλές χώρες πιέζουν για συμμετοχή και της Ταϊβάν με καθεστώς παρατηρητή, επικαλούμενες το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις λίγες "ιστορίες επιτυχίας"στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα. Παρά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, το Πεκίνο δεν έχει πάψει ποτέ να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση βίας για να υπερασπίσει την κινεζική εθνική κυριαρχία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι ή εξωτερικής επέμβασης.