Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας φέρνει η πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών να στείλουν το ταχύτερο δυνατόν άρματα μάχης για να ενισχύσουν την αντίσταση της χώρας κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε όσους μπορούν να στείλουν άρματα μάχης να το κάνουν τώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατόν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Συμμάχους η υποστήριξή τους προς την Ουκρανία να είναι «απόλυτη».
Στροφή της Γερμανίας στην αποστολή αρμάτων μάχης
Οι σύμμαχοι που διαθέτουν άρματα μάχης θα πρέπει να τα στείλουν τώρα στην Ουκρανία, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς οι εταίροι στο ΝΑΤΟ αγωνίζονται να συγκεντρώσουν τα βαρέα οχήματα που έχουν υποσχεθεί για το Κίεβο.
«Όσοι μπορούν να στείλουν τέτοια άρματα μάχης θα πρέπει πραγματικά να το κάνουν τώρα», δήλωσε ο Σολτς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα κάνει «εντατική εκστρατεία» για να κινηθούν οι σύμμαχοι στο θέμα αυτό.
Η έκκληση του Σολτς σηματοδότησε μια εντυπωσιακή αντιστροφή των ρόλων, καθώς εδώ και μήνες ήταν αυτό που δεχόταν πιέσεις από τους συμμάχους να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Η Γερμανία υποχώρησε τελικά τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι θα έστελνε η ίδια έναν λόχο 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 A6, με στόχο να συγκεντρώσει μαζί με τους συμμάχους δύο τάγματα αρμάτων για την Ουκρανία.
Αλλά οι επακόλουθες συνομιλίες με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τους αριθμούς για ένα πλήρες τάγμα των πιο σύγχρονων αρμάτων Α6.
Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους παραδέχθηκε ότι οι σύμμαχοι έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής μόνο «μισό τάγμα» Α6 - συμπεριλαμβανομένων των 14 από την ίδια τη Γερμανία και τριών από την Πορτογαλία.
Ένα άλλο τάγμα θα αποτελείται από παλαιότερα άρματα A4, με την Πολωνία να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος.
Στο Μόναχο, ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία «θα συμβάλει για να βοηθήσει τους εταίρους μας να λάβουν αυτή την απόφαση, για παράδειγμα εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες εδώ στη Γερμανία ή υποστηρίζοντάς τους με υλικοτεχνική υποδομή και προμήθειες».
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ολλανδία, αλλά το Βερολίνο είναι αντίθετο στο να στείλουν τα 14 Α6 επειδή αυτό θα «αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή ετοιμότητα» μιας κοινής γερμανο-ολλανδικής ταξιαρχίας όπου χρησιμοποιούνται.
Ρούτε: Παράδοση το συντομότερο δυνατό
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι η πρώτη παρτίδα των αρμάτων μάχης Leopard-1A5 που αγοράζουν η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία για την Ουκρανία θα παραδοθεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα το συντομότερο δυνατό.
«Μόλις η πρώτη παρτίδα (αρμάτων μάχης Leopard) είναι έτοιμη για μάχη, θα παραδοθεί στην Ουκρανία, θέλουμε να το κάνουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ρούτε στο Κίεβο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα νέο δικαστήριο για να δικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να συμβεί αυτό.
Μακρόν: «Απόλυτη» η στρατιωτική υποστήριξη
Να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να πραγματοποιήσει την απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, προέτρεψε τους Συμμάχους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
«Πρέπει οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που μόνο αυτή μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, αποφασισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές της και τον λαό της», είπε ο Μακρόν κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία.
Κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει μαζικά στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ τόνισε πως πρέπει να επιβεβαιωθεί η πυρηνική διάσταση της Διατλαντικής Αμυντικής Συνεργασίας.