Επιτροπή «αλήθειας» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την Κίνα

Επιτροπή «αλήθειας» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την Κίνα

Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κατηγορεί την Κίνα για την αρχική διαχείριση του ιού, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που ζητούν μια Επιτροπή ανάλογη της 11ης Σεπτεμβρίου για να ρίξει φως στο τι ακριβώς έφταιξε. 

Όταν τον Νοέμβριο του 2002, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ υπέγραψε τον νόμο για την δημιουργία της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι δυο χρόνια αργότερα το τελικό πόρισμα θα έριχνε και στον ίδιο ευθύνες για την τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε για πάντα την χώρα του. Σχεδόν, 20 χρόνια μετά, ειδικοί και πολιτικοί ζητούν από το Κογκρέσο να προχωρήσει στην νομοθετική διαδικασία για μια ανάλογη επιτροπή. Ήδη, Βουλευτές με πρώτον τον Εντ Μαρκι των Δημοκρατικών πήραν αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να ερευνηθεί διεξοδικά τι συνέβη, αν φέρει ευθύνες η κυβέρνηση Τραμπ και κατά πόσον η Κίνα δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Με δεδομένο ότι επίκειται εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Στο ενδεχόμενο όμως που ο Τραμπ παραμείνει στη θέση του, τότε σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία θα του δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα στην φαρέτρα του εναντίον του Πεκίνου.

Σύμμαχος του Τραμπ αναμένεται να είναι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι οποίοι ζητούν "Η Κίνα να πληρώσει το τίμημα." Ένας εξ αυτών, είναι ο Γερουσιαστής από το Αρκάνσας Τομ Κοτον, ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "Ο ιός είναι προϊόν εργαστηρίου. Ο Κοτον μαζί με τους Μάρκο Ρούμπιο και Τζος Χοουλι προωθούν νομοσχέδιο βάση του οποίου, οι ΗΠΑ θα πρέπει σταδιακά να διακόψουν την εφοδιαστική αλυσίδα με την Κίνα. Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών Γερουσιαστών, όπως ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος με τη Χίλαρι Κλίντον, Τιμ Κέιν και η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. 

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο όσο και στο Καπιτώλιο "παραμένουν παγωμένοι" αφού δεν γνωρίζουν τι ξημερώνει στη χώρα τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά. Παρά ταύτα, το ζήτημα της "τιμωρίας" της Κίνας θα μείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, είτε ο πρόεδρος παραμείνει ο Τραμπ είτε τον διαδεχθεί ο Τζο Μπάιντεν.