Πώς δρούσαν οι επτά Ισραηλινοί κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
AP Photo/Ariel Schalit, File
AP Photo/Ariel Schalit, File

Πώς δρούσαν οι επτά Ισραηλινοί κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούνται μετά τη σύλληψή τους τον περασμένο μήνα για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, πραγματοποιώντας, επί δύο έτη, περίπου 600 αποστολές κατ' εντολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι επτά κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για τα αδικήματα παροχής πληροφοριών στον εχθρό, εν καιρώ πολέμου. Μεταξύ των υπόπτων -όλοι κάτοικοι της Χάιφα και του βορρά- είναι και ένας πρώην στρατιώτης καθώς και δύο ανήλικοι 16-17 ετών.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Αζίς Νισάνοφ στρατολογήθηκε από το Ιράν ως επικεφαλής του κυκλώματος κατασκοπείας, με τον αναπληρωτή του, Αλεξάντερ Σαντίκοβ να διαχειρίζεται τους άλλους πράκτορες.

Ο τρίτος κατηγορούμενος δεν έχει κατονομαστεί και πρόκειται για ανήλικο που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για εργασίες που αφορούσαν τη λήψη φωτογραφικού υλικού και την αποστολή αυτού σε Ιρανούς. Ο τέταρτος, επίσης ανήλικος, ήταν υπεύθυνος για τη λήψη φωτογραφιών, την αποστολή περιεχομένου και τη λήψη χρημάτων από Ιρανό πράκτορα. Οι Βιατσεσλάβ Γκούστσιν, Γιεβγκένι Γιόφε και Γιγκάλ Νισάν είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι.

Μάλιστα, ο Νισάνοφ είχε προετοιμάσει το αφήγημά του -σε περίπτωση σύλληψής του- σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορούμενοι ήταν ξεναγοί, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ύποπτοι συνέλεξαν πληροφορίες για ευαίσθητες τοποθεσίες στο Ισραήλ, στρατιωτικές βάσεις και στόχους. Επιπλέον, φέρεται να είχαν φωτογραφήσει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Iron Dome στην περιοχή της Χάιφα, κυβερνητικά κτίρια, τα λιμάνια της Χάιφα, του Ασντόντ και του Εϊλάτ, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Χαντέρα κ.α.

Το Ιράν είχε στείλει σε έναν από τους υπόπτους πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές βάσεις και στρατηγικές τοποθεσίες, με σκοπό τη διεξαγωγή μελλοντικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης αίθουσας της εκπαιδευτικής βάσης Γκολάνι που έγινε στόχος επίθεσης με drone νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς και μιας τοποθεσίας που ανήκει στην αμυντική εταιρεία Rafael.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ύποπτοι κλήθηκαν επίσης να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Νεβατίμ στις 14 Απριλίου, την επομένη της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι ύποπτοι δέχονταν αμοιβές από 500 έως 1.200 δολάρια ανά αποστολή, ενώ η συνολική αμοιβή που έλαβε το κύκλωμα ήταν 300.000 δολάρια, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ των μελών.