Στις αποκαλούμενες «ελαττωματικές δημοκρατίες» (flawed democracy) κατατάσσει την Ελλάδα η ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» (Democracy Index), για το 2019, που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit (EUI), με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 39η θέση, παραμένοντας σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2018, με αξιολόγηση 7.43 κάτω από τη Λετονία (7.49) και πάνω από τη Νότια Αφρική (7.24).
Ο «Δείκτης Δημοκρατίας» παρουσιάζει μια γενική εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Δημοκρατίες σε περισσότερα από 165 ανεξάρτητα κράτη, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης.
Σύμφωνα τη βαθμολογία που λαμβάνει η Ελλάδα στις υποκατηγορίες, η χώρα μας εμφανίζεται να υστερεί έντονα στο θέμα της διακυβέρνησης, όπου λαμβάνει 4,86 με άριστα το 10, δηλαδή τριτοκοσμικό βαθμό.
H έρευνα του Economist επισημαίνει πάντως ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο παγκοσμίως, ακόμα και σε περιοχές της Ευρώπης. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από την Ελλάδα ως «ελαττωματικές δημοκρατίες» κατατάσσονται και η Μάλτα, το Βέλγιο, η Κύπρος και η Ιταλία, ενώ η αξιολόγηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία την κατατάσσει στα υβριδικά καθεστώτα.
Στον αντίποδα ωστόσο, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης καταλαμβάνουν επτά από τις δέκα κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ γενικότερα 15 ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως «πλήρεις δημοκρατίες».